Erfgoeddag 2024: Terugblik

We hebben weer een inspirerende en succesvolle Erfgoeddag achter de rug. Op zondag 21 april brachten erfgoedverenigingen en -vrijwilligers het thema ‘Thuis’ tot leven met workshops, wandelingen, tentoonstellingen en meer. Zelf gingen we ook langs bij een paar van jullie activiteiten.

KOM MAAR LANGS EN DOET ALSOF GE THUIS ZIJT!

In Westerlo bezochten we het Streekmuseum Zuiderkempen, waar de vrijwilligers van heemkring Ansfried bezoekers lieten kennismaken met het dagdagelijkse leven in de Kempen 100 jaar geleden. In het klaslokaaltje kon je je huiswerk maken op een lei en in het winkeltje kon je snoep kopen van lang geleden. Daarnaast kon je ook je Kempens dialect testen.

Ook in het Heemmuseum Het Molenijzer te Putte konden we ontdekken hoe het huiselijke leven er in de vorige eeuw uitzag. Op de site van de heemkring waren er diverse kleurrijke dwergauto's te bewonderen. Pret verzekerd! Wat even verderop in Putte namen we een kijkje bij Ter Speelbergen: een heemstee met boerderijtuin die is opgetrokken met authentieke materialen en in de typische stijl van de streek.

OUD EN NIEUW

In het VolXmuseum in Deurne leerden we meer over de plaatselijke bewoners, zowel van vroeger als nu. We ontdekten niet alleen alles over de Deurnese volksmens van vroeger, maar luisterden met veel interesse naar de verhalen van huidige bewoners over hun thuis. Daarnaast hadden de vrijwilligers van het heemkundemuseum iets te vieren: ze bestonden exact vijftig jaar! Deze bijzondere gelegenheid vierden ze met een boeiende tentoonstelling over hun ontstaansgeschiedenis.

Niet ver van Deurne werden we ook welkom geheten bij de heemkring De Drie Rozen in 's-Gravenwezel. Een leerrijke tentoonstelling met oude gebruiksvoorwerpen en miniaturen op schaal gaven ons een kijkje in wat thuis betekent "vanaf het jaar nul tot heden".

GESLAAGDE EDITIE

Kortom: er was voor elk wat wils tijdens deze Erfgoeddag. Erfgoedvrijwilligers over heel Vlaanderen hebben hun beste beentje voorgezet en zorgden voor een groot aantal interessante activiteiten. Wij hebben er van genoten, jullie ook?

Blik samen met ons terug:

Foto’s: Stefan Tavernier-Laurens