Doop van schuttersreus Juan II van Leerne

Naast stoeten en kermissen zien we ook andere feesten opnieuw georganiseerd worden, zo werd vrijdag 25 maart een schuttersreus toegevoegd aan de Vlaamse reuzenfamilie. Reus Juan II Van Leerne is gedoopt op het Lentecongres van het Europese Schutterstreffen (EST) in Deinze. De reus is 200 kilogram zwaar en 340 cm groot en heeft twee peters: burgemeester Jan Vermeulen en Graaf Henry III ’t Kint de Roodenbeke. De reus werd gedoopt en ingeschreven in het bevolkingsregister onder het toeziend oog van een Europese delegatie aan schutters die samenkwamen om het nakende EST voor te bereiden. De feestelijke gelegenheid werd door corona noodgedwongen uitgesteld en voor de organiserende gilde De Eendracht van Ooidonck is het dan ook een opluchting dat het congres nu toch door kon gaan.

Extra speciaal is dat het een reus is die meteen ook twee prachtige immaterieel erfgoedtradities samen belichaamt, de reuzencultuur en het historisch schutterswezen. Voorzitter van de gastgilde, Danny De Vetter, verwoordt die erfgoedwaarde treffend: ‘Met deze reus tonen we dat de schutters een grote eerbied hebben voor geschiedenis, erfgoed en belevenis. Met reus Juan als boegbeeld tonen we dat we de taak hebben om dit te blijven koesteren.’

Histories begeleidt zowel de erfgoedgemeenschap achter de reuzen als de historische schuttersgilden in Vlaanderen, beiden erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen, in duurzame erfgoedzorgtrajecten. Wil je meer weten over deze trajecten of over de begeleidingen die Histories opzet? Contacteer dan Frea Vancraeynest.