Digitale Erfgoeddag: nieuwste nummer Tijd-Schrift in teken van de nacht

Het weekend van 25 en 26 april had in het teken moeten staan van Erfgoeddag. De feesteditie van dit event kon niet doorgaan omwille van de maatregelen rond de inperking van het coronavirus. Een streep door de rekening van de vele verenigingen en vrijwilligers die zich hard hebben ingespannen om activiteiten te organiseren rond ‘De Nacht’. Ook het nieuwste nummer van Tijd-Schrift is aan dit thema gewijd. We bieden het je graag online aan, zodat je toch al een beetje kan proeven van het programma dat werd verschoven naar 2021.

De Nacht

De nacht is meer dan alleen de benaming voor een tijdspanne waarin het donker is: met haar diverse gezichten en vele contrasten heeft deze duistere periode heel wat betekenissen. Enerzijds is de nacht een tijd voor rust en slaap, maar evengoed vormt ze een ideaal moment om het nachtleven in de duiken en plezier te maken. Een haardvuur en de nodige verlichting creëren dan weer een sfeer van gezellig samen-zijn. Anderzijds roept de duisternis ook gevaar op en brengt ze zaken tot leven die het licht beter niet zien. Criminelen gebruiken de donkerte om geheime activiteiten te ontplooien. Spoken, geesten en andere magische zaken komen net ’s nachts tot leven en (proberen) onze angsten aan te wakkeren.

Dit Tijd-Schriftnummer is er opnieuw in geslaagd om heel diverse aspecten rond één thema samen te brengen. Op verschillende manieren zijn onderzoekers bezig om de betekenis en de verschillende facetten van de nacht aan het licht te brengen. Vlij je tijdens de donkere avonduren in je zetel met deze editie van Tijd-Schrift en droom zacht.

Inhoud

  • Gerrit Verhoeven, Onder de wol. Slapen en sluimeren in het achttiende-eeuwse Antwerpen 
  • Wout Saelens, De materiële cultuur van de nacht. Huishoudelijke verlichting in de achttiende eeuw
  • Véronique Lambert, By nachte in danssynghe en vergaederynghe. Beschuldigd van hekserij: de heksenprocessen van Laarne (1607–1608) en het verschil tussen leven en dood 
  • Jaqueline Van Leeuwen, ‘Toen zag ik het licht.’ De nacht in middeleeuwse heiligenlevens  
  • Dirk Lueb, ‘Het is weer donker maen’ mokkel en de nacht in de Kempen tijdens de Franse tijd 

Lees de artikels via deze link.

Zin in meer?

Tijd-Schrift verschijnt driemaal per jaar. Een jaarabonnement kost 25 euro. Een los nummer kost 10 euro (+ 4,75 euro verzendingskosten).
Bestellingen kunnen doorgegeven worden via info@histories.be of op 015/80.06.30.

Rekeningnummer Histories:
IBAN: BE95 7370 4813 2958
BIC: KREDBEBB

Ontdek de vorige nummers van Tijd-Schrift bij ‘Publicaties’.