Burgerwetenschapsproject MamaMito neemt vliegende start

Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van MamaMito. Dit nieuwe burgerwetenschapsproject wil zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn laten opstellen en hen zo laten kennismaken met hun ‘voormoeders’. Het project heeft zijn start niet gemist: de respons in de eerste weken was zo groot, dat er vertraging zit op het beantwoorden van de aanvragen.

Samenwerking

De resultaten van MamaMito zijn van belang voor verder wetenschappelijk biologisch en genetisch onderzoek. Hiervoor werkt Histories samen met KU Leuven, VUB, MeeMoo en Familiekunde Vlaanderen. Die laatste stelde bijvoorbeeld haar Facebookgroep, waar familiekundigen elkaar helpen, ook open voor het genealogisch onderzoek in het kader van MamaMito.

Het project miste zijn start niet en Histories is zeer blij met het groot aantal deelnames aan MamaMito. De keerzijde van de medaille is dat we niet alle vragen even snel kunnen beantwoorden. Uiteraard kan iedereen zelf nog verder werken aan zijn eigen voormoederlijn. Ondertussen zocht en vond Histories wel versterking om de wachtrij weg te werken. Vanaf 1 april versterkt Gert Gielis het MamaMito-team.

Neem deel!

Duik in de stamboom van je voormoeders, vind onverwachte verwanten, ontdek je moederlijke Mito-DNA en help mee de wetenschap vooruit! Deelnemen kan nog tot en met 31 augustus via www.mamamito.be.