Brochure: ‘Hoe betrek je vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities bij je erfgoedorganisatie?’

Blader door onze brochure over het betrekken van maatschappelijk kwetsbare vrijwilligers bij je erfgoedorganisatie.

Histories ontwikkelde een brochure met handvatten en tips voor wie inclusief aan de slag wil met vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe doe je dat, een inclusief vrijwilligersbeleid organiseren? Waarvoor kan je maatschappelijk kwetsbare vrijwilligers inzetten en hoe zorg je ervoor dat het een win-win is voor beide partijen? Of kies je er als organisatie bewust voor om vooral in te zetten op wat je voor die vrijwilligers kan betekenen?

We legden deze vragen voor aan verschillende erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel die vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt betrekken bij hun vrijwilligerswerking.

De interviews met goede voorbeelden verwerkten we in een brochure met handvatten en tips voor erfgoedorganisaties. Tijdens de studie- en ontmoetingsdag: ‘Hoe betrek je vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities bij je erfgoedorganisatie?’ over inclusief werken met vrijwilligers in oktober 2022 gingen we dieper in op het thema en konden we onze brochure voorstellen aan het publiek.

Aan het begin van de brochure lichten we de termen ‘diversiteit’, ‘inclusieve vrijwilligerswerking’ en ‘kwetsbaarheid’ toe. Vervolgens beschrijven we de positieve effecten van vrijwilligerswerk en geven we 10 tips voor een inclusieve vrijwilligerswerking.

Hierna laten we de erfgoedorganisaties aan het woord. We interviewden 20 erfgoedorganisaties over ‘hoe’ en ‘waarom’ deze erfgoedorganisaties aan inclusieve vrijwilligerswerking doen.

Benieuwd? Download hier alvast geheel gratis de digitale brochure. Wil je een gedrukte uitgave? Dit kan via deze website tegen de kostprijs van de druk (nl. 23,07 EUR incl. 6% BTW en excl. verzending).

Deze brochure is een uitloper van het Inclusive Museums project. Inclusive Museums was een project binnen het Erasmus+ programma met als doel best practices uit te wissselen rond diversiteit en inclusie inzake de vrijwilligerswerking van erfgoedorganisaties.