Brochure: Asbest in je erfgoedcollectie

Samen met heemkundige kringen en lokale musea gingen Histories en ETWIE in 2021 en 2022 op zoek naar asbest in erfgoedcollecties. We vonden het mineraal op onverwachte plaatsen en onderzochten hoe je er eenvoudig maar toch veilig en verantwoord mee kan omgaan. De resultaten van dit onderzoek werden onlangs gepubliceerd in de informatiebrochure 'Asbest in je erfgoedcollectie? Wegwijzer voor erfgoedvrijwilligers'.

Herkenning

In de brochure geven we de nodige kennis om asbestverdacht materiaal op te sporen. Asbestherkenning is immers de eerste stap naar een veilige collectie. Want wist je dat asbest vroeger frequent in allerhande huis-, tuin- en keukenproducten werd verwerkt? Van keukentafels, haardrogers en strijkijzers tot filmprojectoren en schoolborden: asbest was niet weg te denken uit ons dagdagelijks leven. Ondertussen behoren deze gebruiksvoorwerpen tot ons collectief geheugen en worden ze bewaard in collecties van talrijke heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties, maar dit is niet zonder gevaar.

Risico's

We gaan dieper in op het gebruik van het mineraal in de geschiedenis en we staan stil bij de gezondheidsrisico’s en het beleid dat wordt ontwikkeld om die gezondheidsrisico’s te beperken. We tonen dit aan aan de hand van een aantal zeer concrete voorbeelden en geven vier praktische tips over hoe je veilig en verantwoord omgaat met asbest in jouw asbestcollectie. Toch nog twijfels? Dan reiken we tot slot ook nog enkele hulplijnen aan die je kan raadplegen.

Blader doorheen de PDF Asbest in je erfgoedcollectie? Wegwijzer voor erfgoedvrijwilligers. Veel lees- en kijkplezier.

De nieuwe brochure is een gezamenlijk product van ETWIE en Histories.