BIS-stage bij Histories: Sander blikt terug

Van september tot februari draaide Sander Milis mee in de werking van Histories in het kader van een BIS-stage. Als voltijds stagiair werkte hij bij MEDEA, het platform voor metaaldetectievondsten in Vlaanderen. Hij blikt tevreden terug op zijn stage.

Hoe kwam je bij ons terecht?
Enkele jaren geleden besloot ik om voluit voor mijn dromen te gaan en archeologie te studeren. Als werkstudent had ik tijdens mijn studie weinig tijd voor stages en praktijkopleidingen. Na mijn afstuderen was ik bang om me zonder ervaring op de arbeidsmarkt te begeven. Zelf ben ik al jaren actief als metaaldetectorist, en ik deelde al mijn vondsten reeds op MEDEA. Toen ik dus zag dat MEDEA op zoek was naar een beroepsinlevingsstagiair was ik meteen enthousiast.

Wat hebben we je laten doen?
Mijn taken bij MEDEA en Histories waren erg divers. Enerzijds waren er de dagelijkse taken bij MEDEA: het valideren van vondsten, mailen met metaaldetectoristen, classificeren van vondsten, invoeren van vondsten uit datasets… Anderzijds kreeg ik ook echt de ruimte om te werken aan mijn eigen ideeën en was er heel wat kruisbestuiving met andere projecten, zoals bijvoorbeeld MerovingerDNA, Middeleeuws Metaal en Onder de Radar. Ook andere zaken passeerden de revue: een bijdrage in Recent Archeologisch Onderzoek in Vlaams-Brabant, The Nations’ Greatest Find Competition in het tijdschrift The Searcher, een webinar voor Erfgoedweek Midden Limburg, een podcast voor de Dag van de Wetenschap… te veel om op te noemen!

Jammer genoeg viel mijn stage in de periode van de coronamaatregelen. Dat betekende dat ik voor de overgrote meerderheid van de periode van thuis uit heb gewerkt. Toch waren er ook enkele interessante uitstapjes zoals bijvoorbeeld het metaaldetectiezoekweekend van Detectum. De meest indrukwekkende vondst was ongetwijfeld die van Henrie Pals, een Romeinse kan! De organisatie spande onmiddellijk de vindplaats af en lichtte het Agentschap Onroerend Erfgoed in. Daarna kwamen MEDEA, Onroerend Erfgoed en detectoristen ter plaatse om de vindplaats van de Romeinse bronzen kruik nader te bekijken.

Wat heb je bij ons geleerd? Wat neem je mee uit deze ervaring?
Mijn stage gaf me een eerste inzicht in het erfgoedlandschap binnen Vlaanderen. Ik mocht deelnemen aan heel wat vergaderingen over zaken die me zelf ook echt interesseerden en breidde op die manier mijn netwerk uit. Wat betreft verschillende soorten artefacten heb ik nu ook de indruk dat ik beter in staat ben om ze op een correcte manier te classificeren (of toch op zijn minst de desbetreffende info weet staan!) Werken met mijn stagebegeleider Katelijne vormde ook een mooie tandem en ik ben erg blij met het teamwork dat we in die periode hebben kunnen verzetten!

Sander heeft ondertussen werk gevonden als junior archeoloog bij ABO in Hasselt. Veel succes Sander!