BIS-stage bij Histories: Gwendolyne blikt terug

Gwendolyne Roggeman mocht de voorbije zes maanden meedraaien in onze werking. Ze koos voor een stage gericht op immaterieel erfgoed en proefde ook van enkele communicatieve taken. Nu blikt ze enthousiast terug op een boeiende periode bij Histories.

Hoe kwam je bij ons terecht?

Ik was eigenlijk nog met mijn masterproef bezig toen ik de vacature zag passeren. De functie zou zowel begeleiding als communicatie inhouden, met een focus op dat eerste. Die combinatie sprak me erg aan: de taken als begeleider klonken enorm leuk om te doen en door de combinatie kon ik kijken of ook communicatie iets voor mij was. Ik besloot deze kans niet te laten liggen en de uitdaging aan te gaan: mijn thesis combineren met een stage bij Histories. De werklast van die twee had ik toch wat onderschat, maar uiteindelijk vond er een echte wisselwerking plaats tussen de twee, waardoor mijn thesis zelfs beter is uitgedraaid dan ik had verwacht.

Wat hebben we je laten doen?

De focus van mijn stage lag op immaterieel cultureel erfgoed (ICE). Hierdoor mocht ik aan verschillende projecten meewerken zoals een inspiratiebrochure opstellen, de rituelendatabank actualiseren en een educatieve workshop uitwerken. Ik heb ook de reuzengemeenschap mogen ondersteunen in hun zoektocht naar duurzame toekomstacties en een erkenningsdossier tot Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed mogen begeleiden. En, zoals je misschien al merkt, is daardoor ook mijn kennis van vaktaal (en de sector) erop vooruitgegaan.

Daarnaast kreeg ik ook de kans om te proeven van de communicatieve kant van de organisatie: ik stelde enkele maanden de nieuwsbrief op en werd regelmatig ingeschakeld om informatie op de website aan te passen. Verder vulde ik ook projectfiches voor de FARO-wegwijzer in en maakte ik een how to-filmpje om de Reuzenkaart te actualiseren.

Wat heb je bij ons geleerd? Wat neem je mee uit deze ervaring?

Naast alle vaktaal, kennis over immaterieel erfgoed en vaardigheden die bij mijn functies hoorden, heb ik vooral mezelf beter leren kennen. Ik heb mijn grenzen leren kennen, zoals mijn sterktes en zwaktes in het werkveld. Maar vooral, heb ik in mezelf leren geloven. Sommige van mijn eigenschappen zie ik als vanzelfsprekend, alsof het standaardeigenschappen zijn die iedereen wel heeft. Door mijn stage bij Histories (en iedereen die me steunde in deze periode) ben ik erachter gekomen dat dat niet zo is. En dat sommige van die eigenschappen ideaal zijn om bepaalde jobs te doen. Bleek dat Histories de ideale plek was om te testen waar ik goed in ben en wat ik wil. Dankjewel Frea en het hele Histories-team om dat mogelijk te maken!

Dankjewel Gwendolyne!