BIS-stage bij Histories: Bram blikt terug

Het afgelopen halfjaar was Bram bij Histories in het kader van een BIS-stage actief als ondersteunend projectmedewerker. Hij blikt tevreden terug op een interessante periode.

Hoe ben je bij ons terecht geraakt?

Het was bij mij als recent afgestudeerde niet anders dan bij de rest: een lastige zoektocht naar een eerste professionele uitdaging. Op de website van FARO zag ik op een bepaalde dag de vacature voor deze betaalde stage voorbijkomen. Gedurende enkele maanden ‘echte’ professionele ervaringen binnen een jonge vzw in het Vlaamse erfgoedveld opdoen, dat leek me wel wat: ik solliciteerde meteen. Ik was dus blij toen ik bericht kreeg dat ik midden maart direct aan de slag kon bij Histories. Wanneer ik echter terugkwam van een korte vakantie in het buitenland werd meer en meer duidelijk dat mijn starten in de strengste weken van de lockdown en de coronamaatregelen ging vallen. Eva, Rob en Frea waren daarin echter zeer flexibel. Met elke vraag kon ik bij hen terecht, zelfs nog voor mijn eerste dag.

Wat hebben we je laten doen?

De coronatijd in het voorjaar viel bij Histories samen met een interessante periode: na een eerste jaar als jonge vzw werd met het jaarverslag teruggeblikt en bijgestuurd in een nieuw beleidsplan. Plots moest dit feedbackmoment, zoals zoveel evenementen, volledig digitaal doorgaan en waagde Histories zich aan een eerste webinar! Tegelijk liep ook het MamaMitoproject, dat ook meteen de gevolgen van de lockdown voelde: de leeszalen van de archieven en de documentatiecentra bleven voorlopig immers dicht. Op die manier kregen vele deelnemers aan het project voor het eerst te maken met online genealogisch onderzoek. Daarnaast kon ik ook mijn communicatie en social media skills bijschaven: de nieuwsbrief, coronatips op Facebook en de website konden goed van thuis uit opgevolgd worden. Met de voorzichtige heropening van het kantoor in Gent zag ik Frea en Gwendolyne voor het eerst fysiek (tot dan was het door een cameralens), wat voor enkele ICE-projecten toch een enorme meerwaarde bleek. Die flexibele combinatie van grotere projecten en praktische ondersteuning bij anderen was een goede leerschool en heeft mee veel professionele ervaringen bijgeleerd. Tot slot heb ik zelf ook enkele vormingen kunnen bijwonen.
Wat neem je mee naar de toekomst?

Naar het einde van mijn stage speelden de coronacijfers weer op. Het grootste deel van mijn stage bij Histories heb ik dus van aan de keukentafel thuis moeten werken. Maar dat kon niet verhinderen dat de afgelopen maanden me toch zeer aangenaam zijn bevallen. Bij mijn begeleiders Rob en Frea en de andere collega’s kon ik steeds terecht met vragen en op korte tijd kon ik veel ervaring opdoen door het breed en gevarieerd takenpakket. Ook de aanwezigheid van de andere ‘bissers’ was een groot voordeel: er konden veel ideeën over en weer worden gespeeld. Zowel in de communicatie, de sociale media en de nieuwsbrief als in lopende ICE-dossiers kon ik bijspringen, eigen inbreng tonen en ervaring opdoen. Terugblikken doe ik daarom met een ietwat speciale maar positieve nasmaak: de coronamaatregelen, de toffe collega’s, de digitale vormingen en het diverse takenpakket maakten van mijn tijd bij Histories een unieke maar aangename ervaring!

Bedankt Bram!