Via het gratis programma Quantum GIS (QGIS) kan je zelf aan de slag om digitale kaarten van gemeenten te maken. Tijdens een lerend netwerk begeleiden we een groep geïnteresseerden. Er is een vast stappenplan, maar de deelnemers kunnen ook vragen stellen over hun project en informatie en ideeën uitwisselen. In dit netwerk richten we ons op het digitaal maken van fysieke kaarten op perceelsniveau voor een gemeente. We gaan in op specifieke aspecten van QGIS aan de hand van een praktijkvoorbeeld met Popp-leggers. Samen pakken we obstakels aan om tot een beter resultaat te komen. Dit lerend netwerk werd drie keer georganiseerd in 2023-2024.
DOELSTELLINGEN
- Deelnemers leren de basisprincipes van het werken met QGIS.
- Kennis opdoen over het digitaliseren van historische kaarten en het verwerken van geografische gegevens.
- Uitwisselen van kennis en ervaringen tussen deelnemers om gezamenlijk oplossingen te vinden voor specifieke uitdagingen.
- Het bevorderen van samenwerking en netwerkvorming.
WAT IS EEN LEREND NETWERK?
- Praktijkgerichte sessies: Elke sessie richt zich op praktische toepassingen van QGIS, met specifieke aandacht voor het digitaliseren van Popp-leggers, een historische bron met perceelsinformatie.
- Ondersteuning en begeleiding: Begeleiding door medewerkers van Histories, die zorgen voor een leerzame en ondersteunende omgeving.
- Interactieve leerervaring: Ruimte voor vragen en discussies, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om hun eigen projecten en uitdagingen in te brengen.
- Gezamenlijke probleemoplossing: Samenwerken aan het overwinnen van obstakels en het verbeteren van de digitale kaarten.
RESULTATEN
Aan het einde van het lerend netwerk hebben de deelnemers niet alleen nieuwe vaardigheden opgedaan, maar ook een netwerk van gelijkgestemden opgebouwd. Daarnaast beschikken zij over een digitale kaart van een gemeente op perceelsniveau, die als waardevolle bron kan dienen voor verder historisch en geografisch onderzoek.
MEER WETEN?
Wil je op de hoogte blijven van een nieuw lerend netwerk? Volg onze nieuwsbrief en sociale media (Facebook, Instagram en LinkedIn).
Wil je meer informatie of heb je vragen over de werking van het project? Mail naar info@histories.be.
Wil je zelf ook aan de slag met QGIS? Neem een kijkje op onze QGIS-pagina.
Details
Looptijd | 2023 - 2024 |
Coördinerende instantie | Histories |
Contactpersoon Histories | Tine De Keyser |