Distill-a-thons: schrijf mee over de geschiedenis van jeneverstokerijen

Postkaart met afbeelding van een groep personen in een stokerij, 1911, Jenevermuseum Hasselt.

Wie het over jenever heeft, moet het ook over jeneverstokerijen hebben. Om de historiek van deze bedrijven niet enkel in het museum, maar ook digitaal in de kijker te zetten, organiseert het Jenevermuseum en haar partners een reeks van distill-a-thons.

Dat zijn schrijfsessies waarin we de vele verhalen over jeneverstokerijen, uit verleden en heden, naar Wikipedia overbrengen. We maken je niet alleen wegwijs in de online encyclopedie, maar je krijgt ook de kans om in de wereld van de jeneverstokerijen te duiken en jouw kennis te delen en meer bekendheid te geven. Eerder waren er al distill-a-thons in West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en in het Jenevermuseum die focussen op stokerijen in Limburg.

Verlekkerd op jenever en zin om mee de geschiedenis van stokerijen neer te pennen? Schrijf je dan zeker in voor één of meerdere distill-a-thons!

De volgende schrijfsessie focust op:

stokerijen in Limburg

  • Distill-a-thon 10: 13 juni 2024 van 10u30 tot 16u in Jenevermuseum Hasselt

PRIJS

Gratis

BEGELEIDERS

Inge Huskens en Joanie Dehullu (Jenevermuseum Hasselt), Geert van Pamel (Wikimedia Belgium), Lisa Tijtgat en Hendrik Vandeginste (Histories)

EXTRA INFORMATIE

  • Indien je een laptop, oplader en muis hebt, gelieve deze mee te brengen.
  • Voor meer informatie kan je terecht bij Inge Huskens of inge.huskens@hasselt.be.
© Anniek Elegheert

Wachtlijst: Workshop metaalvondsten reinigen en bewaren

© Anniek Elegheert

© Anniek Elegheert

Weet je niet hoe je aan het reinigen van je metaalvondst moet beginnen? Vraag je je af welke soort hulpmiddelen je het beste kan gebruiken? Volg dan zeker deze workshop over het reinigen en bewaren van metaalvondsten! Els Tielemans, conservator bij IOED Erfpunt, geeft uitleg en ondersteunt je bij het behandelen van je eigen vondst.

Deze workshop is het vervolg van de basiscursus ‘metaalvondsten reinigen en bewaren’ die plaatsvindt op 16 maart.

Opgelet:
\ Je mag je eigen vondsten meenemen naar de vorming, maar we vragen om er maximaal twee mee te brengen. Bij voorkeur neem je objecten uit zilver- of koperlegering mee.
\ Er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, schrijf je dus snel in!

Lesgever

Els Tielemans, IOED Erfpunt

Waar en wanneer?

  • Zaterdag 27 april 2024, Locatie Erfpunt, ingang via parking Zwijgershoek Sint-Niklaas, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas
  • Onthaal vanaf 13u30, start om 14u en einde voorzien rond 16u

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of op telnr. 0492 11 66 18.

© Stadsarchief Mechelen

Werksessie: digitale lijsten van bevolkingsregisters: rijker dan je denkt

© Stadsarchief Mechelen

De bevolkingsregisters zijn een veelvuldig gebruikte bron voor historisch onderzoek. Sommige bevolkingsregisters zijn online beschikbaar, waardoor je dan gegevens van wie waar woonde eenvoudig kan terugvinden. Om meer te halen uit bevolkingsregisters voor je onderzoek, is het interessant om de gegevens in een digitale lijst samen te brengen.

In deze gratis werksessie zullen we ons niet richten op de bron van het bevolkingsregister zelf, maar zullen we ons juist verdiepen in het maken, bewerken en verbeteren van dergelijke digitale lijsten. Je leert hoe je ze kan maken en aanpassen aan je wensen. Samen onderzoeken we hoe het structureren van informatie nieuwe onderzoeksmogelijkheden biedt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw onderzoek kan delen met andere erfgoedonderzoekers.

Lesgevers:

Hendrik Vandeginste (Histories) en Lisa Tijtgat (Histories)

Waar en wanneer?

Dinsdag 12 december 19u – 20u30

Online via Microsoft Teams

Prijs

Gratis

Meer informatie?

Contacteer Lisa Tijtgat op lisa.tijtgat@histories.be of op telnr. 0492 11 54 71.

Deze werksessie behoort tot een reeks van laagdrempelige toelichtingen in verband met digitale lijsten. Eerder werd de burgerlijke stand behandeld. In deze sessie wordt enkel gefocust op het bevolkingsregister.

Digitale lijsten van kiezerslijsten

Werksessie: Digitale lijsten van kiezerslijsten: rijker dan je denkt!

Digitale lijsten van kiezerslijsten

Kiezerslijsten zijn een veelvuldig gebruikte bron voor historisch onderzoek. In een kiezerslijst nam men de personen op die mochten stemmen voor de verschillende bestuursniveaus: gemeente, provincie, land.  Om meer te halen uit kiezerslijsten voor je onderzoek, is het interessant om de gegevens in een digitale lijst samen te brengen. Zo bekijken we hoe het structureren van informatie nieuwe onderzoeksmogelijkheden biedt.

In deze gratis werksessie zullen we ons verdiepen in het maken, bewerken en verbeteren van dergelijke digitale lijsten. Er wordt minder aandacht geschonken aan de bron van de kiezerslijsten zelf. Samen onderzoeken we hoe je start met een digitale lijst die is aangepast aan je wensen. Ten slotte bespreken we hoe je jouw onderzoek kan delen met andere erfgoedonderzoekers.

Lesgevers

Hendrik Vandeginste en Lisa Tijtgat (Histories)

Waar en wanneer?

  • Dinsdag 23 april van 19u30 tot 21u
  • Online via Microsoft Teams

Prijs

Het inschrijvingsgeld voor deze werksessie bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Lisa Tijtgat op lisa.tijtgat@historiesvzw.be of op telnr. 0492 11 54 71.

Deze werksessie behoort tot een reeks van laagdrempelige vormingen rond digitale lijsten. Eerder werden de aktes van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters behandeld. In deze sessie wordt enkel gefocust op kiezerslijsten.

Workshop: Hoe verpak en bewaar je metaalvondsten?

Archeologie in de Kempen: vormingsreeks metaaldetectie workshop II

Hoe begin je aan het verpakken van je metaalvondst? En hoe bewaar je het op een goede manier? We organiseren in samenwerking met Archeologie in de Kempen een vormingsreeks van vijf onderdelen. Op zaterdag 3 februari wordt de tweede vorming van deze reeks gehouden. Hier ligt de focus op het verpakken en bewaren van vondsten. Je leert van specialiste Ansje Cools hoe je dit op een duurzame manier kan doen. Je komt meer te weten over verschillende soorten verpakkingsmateriaal en hoe je deze moet gebruiken. Je kan je eigen vondsten meenemen (max. 2) om gerichte vragen te stellen.

Lesgever

Ansje Cools, specialiste in het conserveren van glas, aardewerk en metaal

Waar en wanneer?

Zaterdag 3 februari 2024 – Onthaal vanaf 9u30, start om 10u en einde voorzien rond 13u

Kempuseum, Mudaeusstraat 2, 2960 Brecht

We ontvangen iedereen in het Kempuseum vanaf 9u30. De vorming zelf zal om 10 uur doorgaan in zaal Uniq (Mudaeusstraat 5), schuin over het museum. Dit is een mooie kans om de archeologische collectie van het Kempuseum te verkennen.

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of op telnr. 0492 11 66 18