De Tweede Wereldoorlog is een populair onderwerp. Je kan er talloze documentaires over zien of boeken over lezen. Toch blijft het vaak de vraag hoe mensen uit je eigen familie of omgeving de oorlog beleefden. Om die verhalen te kunnen reconstrueren is het zoeken naar de juiste bronnen.
Oorlogsdagboeken geven ons een unieke inkijk in het dagelijks leven tijdens deze periode. Door de ogen van dagboekschrijvers ontdekken we niet alleen grote historische gebeurtenissen, maar ook de kleinste aspecten van het dagelijks leven. Tegelijkertijd is het een uitdaging om vanuit een persoonlijk verhaal de brug te slaan naar grote groepen mensen of ‘de wereldgeschiedenis’.
In het eerste deel van deze workshop kies je uit twee opties:
- Je ontdekt via oefeningen hoe je start met het inzetten van een oorlogsdagboek als historische bron binnen een ruimer onderzoek.
- Je deelt je ervaringen met andere erfgoedvrijwilligers die al onderzoek hebben gedaan naar oorlogsdagboeken of de Tweede Wereldoorloog.
In het tweede deel geven enkele vrijwilligers uitleg bij hun zoektocht naar en werkwijze met oorlogsdagboeken. Hun inzichten en methodes geven jou inspiratie en praktische handvatten voor je eigen onderzoek. Aansluitend kan je als deelnemer gratis en vrijblijvend een rondleiding in het museum meepikken. Daarin focust curator Peter Schrijvers anderhalf uur lang op de manier waarop dagboeken in het museum zijn toegepast.
Deze workshop is onderdeel van het Oorlogsdagboekenproject van Archiefpunt, dat oorlogsdagboeken uit de Tweede Wereldoorlog wil registreren en bewaren voor de toekomst. Heb jij nog een dagboek liggen – op zolder, in een oude doos of op de boekenplank? Deel het met ons via www.oorlogsdagboeken.be en help ons deze verhalen te bewaren.
LESGEVER
Janna Aerts (Archiefpunt) en Hendrik Vandeginste (Histories).
Waar en wanneer
Dinsdag 10 juni 2025 13u30-16u30
Liberation Garden WO II Museum, Koningin Louisa-Marialaan 2, 3970 Leopoldsburg
Is Leopoldsburg wat ver voor jou? Geen nood, deze workshop wordt in het najaar in de andere Vlaamse provincies gegeven.
Voor wie?
Voor iedere erfgoedvrijwilliger die interesse heeft in het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en oorlogsdagboeken wil gebruiken als historische bron voor de lokale geschiedenis en/of familiegeschiedenis.
Niveau
Voor beginners én gevorderden
Inschrijven
Het inschrijvingsgeld is 5 euro als je zelf erfgoedvrijwilliger (of student) bent of het traject in je vrije tijd volgt. Andere deelnemers betalen 15 euro.
Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om deel te nemen, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Er is plaats voor 20 deelnemers. Inschrijven doe je door eerst het inschrijvingsformulier in te vullen. We laten je weten of er nog plaats is en bezorgen jou de betalingsinformatie.
Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.
Meer informatie
Contacteer Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.
Partners