Weeg mee(r) op lokaal erfgoedbeleid: kennis- en praktijktraject

In oktober 2024 staan er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen op de planning. Voor erfgoedvrijwilligers zijn steden en gemeenten een belangrijke partner. Maar hoe komt erfgoed op de politieke agenda en in de meerjarenplannen die na de verkiezingen worden opgemaakt? Hoe kan je als erfgoedvrijwilliger inspraak krijgen en het beleid beïnvloeden? Wat zijn trends en ontwikkelingen om rekening mee te houden? Wat is uniek aan beleidsbeïnvloeding als erfgoedvrijwilliger en wat zijn de sterkten van lokale erfgoedverenigingen en -gemeenschappen? Tijdens 4 bijeenkomsten in najaar 2023 en voorjaar 2024 zetten we met enkele erfgoedvrijwilligers onze schouders onder deze uitdaging. Wat staat er op het programma?

  • Je leert bij over je eigen werking en je krijgt inzichten en inspiratie om aan lobbywerk te doen
  • Samen met Histories ontwikkel je instrumenten, tips, … die we delen met alle erfgoedvrijwilligers in Vlaanderen
  • Je maakt in de aanloop naar de lokale verkiezingen de unieke waarde van erfgoedvrijwilligers zichtbaar

Voor wie is dit traject?

Als erfgoedvrijwilliger én meedenker heb je wat ervaring in lobbywerk en ben je benieuwd naar nieuwe perspectieven die jouw werking kunnen versterken. Ben je onervaren, maar wil je je graag verdiepen in deze materie en heb je plannen om lokaal iets te gaan doen de komende maanden? Dat kan ook.

Het traject gaat van start op woensdag 4 oktober in Antwerpen Berchem. Dit is de langste sessie van de vier bijeenkomsten. ’s Avonds worden er broodjes voorzien. De data en locaties (kan online!) van de andere drie sessies worden met de meedenkers vastgelegd op 4 oktober.

Praktische info

De 1ste bijeenkomst van erfgoedvrijwilligers die willen meedenken rond beleidsbeïnvloeding op lokaal bestuursniveau zal plaatsvinden op woensdag 4 oktober van 14 tot 20 uur, bij VVBAD, Statiestraat 179, op enkele minuten wandelen van het station van Antwerpen-Berchem.

Voor wie?

Erfgoedvrijwilligers met ervaring in lobbywerk of onervaren erfgoedvrijwilligers met plannen om lokaal iets te ondernemen die zich willen verdiepen in deze materie.

Inschrijven

Interesse om deel te nemen aan dit traject? Of misschien nog enkele vragen? Stuur tegen uiterlijk 27 september je interesse en korte motivatie naar Els Vervaet via .

Organisatie en partners

Praktisch

Data

04-10-2023 14:00
Antwerpen

Prijs

Gratis

Lesgever

David Nassen, expert in het ontwikkelen van strategieën & samenwerken met impact