Webinar ‘Processies en omgeving. Een dans tussen traditie en landschap’

Onder de noemer ‘Op handen gedragen’ werken Histories, PARCUM en KADOC al tien jaar samen over het erfgoed van processies. Op woensdag 25 oktober organiseren zij een webinar over het thema ‘processies en omgeving’. Iedereen die processies en hun erfgoed op handen draagt is van harte welkom!

Processies zijn onlosmakelijk verbonden met hun ruimtelijke context. Om de evoluerende identiteit van deze optochten te begrijpen, is inzicht in de interactie met de ruimte waarin ze zich bewegen cruciaal. De landschappen die door processies worden bewandeld, dragen daar ook de sporen van: patronen worden uitgezet, parcours uitgestippeld, markeringen aangebracht, grenzen getrokken, enzovoort. Al te vaak wordt de wisselwerking tussen processies en hun omgeving onvoldoende (h)erkend. Een beter begrip van de landschappelijke inbedding van processies biedt nochtans kansen om duurzaam toekomst te geven aan de processiecultuur en de ondersteunende netwerken te verbreden. Kortom, stilstaan bij de ruimtelijke context van een processie laat toe om de horizon te verruimen en nieuwe paden in te slaan.

Het webinar ‘Processies en omgeving. Een dans tussen traditie en landschap’ wil de veelzijdige relatie tussen processies en hun ruimtelijke context verkennen, via enkele inspirerende toelichtingen en ruimte voor interactie.

Sprekers

Prof. dr. Anne-Françoise Morel (KU Leuven)

Iris Steen (Regionale Landschappen)

Ulrike Jacobs (Regionale Landschappen)

Bert Verheyden (PARCUM)

Joris Colla (KADOC-KU Leuven)

Waar en wanneer?

Woensdag 25 oktober 2023, 20:00 – 21:45

Online via Zoom

Programma

20.00 u. – Welkom

20.10 u. – Keynote – Achter-, voor- of ondergrond: de rol van het landschap in processies en ommegangen, Prof. dr. Anne-Françoise Morel (KU Leuven)

20.30 u. – Hoe versterken we de relatie tussen landschap, mensen en processies nu? Iris Steen en Ulrike Jacobs (Regionale Landschappen)

21.00 u. – Vragenronde

21.10 u. – Het platform ‘Kapelletjes in Vlaanderen’: de relatie tussen processies en klein religieus erfgoed participatief in kaart brengen, Bert Verheyden (PARCUM) en Joris Colla (KADOC-KU Leuven)

21.30 u. – Vragenronde

21.40 u. – Conclusies

Prijs

Deelnemen aan deze uitwisselingsessie is gratis, maar schrijf je wel in via het inschrijvingsformulier

Meer informatie?

Contacteer Frea Vancraeynest op frea.vancraeynest@histories.be of op telnr. 0495 56 12 48. 

Voor wie?

Iedereen die processies en hun erfgoed op handen draagt is van harte welkom!

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Organisatie en partners

Histories \ Home - Histories

Praktisch

Data

25-10-2023 20:00
Online

Prijs

Gratis

Lesgever

Prof. dr. Anne-Françoise Morel (KU Leuven), Iris Steen (Regionale Landschappen), Ulrike Jacobs (Regionale Landschappen), Bert Verheyden (PARCUM), Joris Colla (KADOC-KU Leuven)

Inschrijven