Webinar: Eerste resultaten project Getuigenissen Brugge

In mei 2019 ging een ambitieus historisch burgerwetenschapsproject van start, waarbij de Vrije Universiteit Brussel, het Rijksarchief en Histories vzw de handen in elkaar sloegen. Het doel: minstens 10.000 – maar liefst meer – getuigenverklaringen en verhoren van verdachten uit criminele procesdossiers digitaliseren en transcriberen met de hulp van het brede publiek en dit voor de periode 1700-1900.

Een eerste deelproject concentreerde zich op de stad Brugge en haar (ruime) omgeving. Meer dan 150 vrijwilligers transcribeerden meer dan 3.000 getuigenissen van de achttiende-eeuwse Brugse schepenbank en de negentiende-eeuwse correctionele rechtbank van het arrondissement Brugge (dat o.m. Blankenberge, Torhout, Tielt,… omvatte). De resultaten hiervan zijn sinds kort beschikbaar voor het brede publiek. Recent werd er nieuw materiaal online geplaatst, dat zich richt op de criminele verhoren uit het achttiende-eeuwse Brugse Vrije, de ruime plattelandsregio rond de stad Brugge. Binnen afzienbare tijd strijken we ook – digitaal – neer in Antwerpen, met getuigenverklaringen uit de Antwerpse vierschaar (achttiende eeuw) en het Hof van Assisen (negentiende eeuw).

Benieuwd naar het Getuigenissenproject en wat het voor jou en jouw onderzoek eventueel zou kunnen betekenen? Of heb je zin om jezelf onder te dompelen in de leefwereld van onze voorouders en het crimineel gedrag waaraan sommigen van hen zich bezondigden? Tijdens een digitaal infomoment op Teams vertelt de projectcoördinator je wat meer over het project, hoe je ermee aan de slag kan gaan en wat er in dit razend interessante bronnenmateriaal allemaal te vinden is. Nadien kan je vragen stellen.

Lesgever

Tom Bervoets (coördinator Getuigenissenproject)

Wanneer en waar?

Dinsdag 15 februari 2022, 20u-21u, online via MS Teams

Meer informatie

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 0495 56 12 44

Voor wie?

Dit webinar richt zich op iedereen die zelf onderzoek wil doen naar de lokale en familiegeschiedenis en meer wil weten over de getuigenverklaringen en verhoren van verdachten uit criminele procesdossiers.

Inschrijven

Bevestig je aanwezigheid met een mailtje naar getuigenissen@vub.be. Enkele dagen voordien sturen we je dan de link waarmee je je kan aanmelden.

Organisatie en partners

Getuigenissen, een samenwerking van VUB, Histories en Rijksarchief 

 

Praktisch

Data

15-02-2022 20:00
online

Prijs

Gratis

Lesgever

Tom Bervoets (coördinator Getuigenissenproject)