Waarderen met vrijwilligers en erfgoedgemeenschappen

Heb je een collectie of immaterieel erfgoed die je wil waarderen volgens de regels van de kunst? Betrek je daar graag vrijwilligers bij? Of denk je dat een lokale erfgoedgemeenschap wel baat zou hebben bij een waarderingsoefening? Kom dan leren hoe je deze mensen kunt motiveren, inspireren en begeleiden naar een mooi resultaat.

Het afgelopen jaar gingen verschillende piloottrajecten in de cultureel-erfgoedsector met die vragen aan de slag. De deelnemers aan deze trajecten ontwikkelden een hele reeks tools én deden een schat aan praktische kennis op die ze graag met je delen.

De belangrijkste conclusie? Een goede voorbereiding is het halve werk. Tijd besteden aan het sensibiliseren en ontwerpen van een traject op maat loont echt! Tijdens deze reeks webinars ondervind je zelf hoe dat in zijn werk gaat.

Lesgevers

Medewerkers van Histories, Erfgoedcel Land van Dendermonde, Erfgoedcel Noorderkempen en Werkplaats Immaterieel Erfgoed (moderatie gebeurt door FARO)

Programma

Er worden drie webinars georganiseerd die elk een aspect van het waarderen met vrijwilligers en gemeenschappen belicht. Alle sessies worden online georganiseerd via Microsoft Teams.

Sensibiliseren | 10 september 2020, 10.00 – 12.00 uur
Hoe kan je vrijwilligers enthousiast maken voor een waarderingstraject? Hoe maak je komaf met de eventuele vooroordelen? We delen ervaringen van begeleiders én deelnemers en vertellen over werkvormen met impact.

Een waarderingstraject voorbereiden | 14 september 2020, 10.00 – 12.00 uur
Hoe bereid je het traject goed voor? Wie betrek je bij de participatie? En, belangrijk, hoe zorg je ervoor dat iedereen een stem krijgt? Naast een aantal handige checklists en formulieren delen de pilootprojecten hun tips & tricks.

Een waarderingstraject modereren | 18 september 2020, 10.00 – 12.00 uur
Hoe modereer je een waarderingssessie? Hoe zorg je ervoor dat iedereen een inbreng kan doen? Wat doe je als de deelnemers het niet met elkaar eens zijn? Valkuilen, aandachtspunten en praktische hulpmiddelen passeren de revue, net als raad uit de praktijk van de concrete pilootprojecten.

Prijs

Het inschrijvingsgeld voor de hele reeks bedraagt 40 euro (standaard) of 30 euro (erfgoedsector en studenten). Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?
Contacteer Frea Vancraeynest op frea.vancraeynest@historiesvzw.be of op 015 80 06 35

Voor wie?

Erfgoedprofessionelen

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan via het inschrijvingsformulier op de website van FARO (https://faro.be/kalender/waarderen-met-vrijwilligers-en-erfgoedgemeenschappen). Er kunnen max. 50 deelnemers inschrijven.

Organisatie en partners

 

Praktisch

Data

10-09-2020 10:00
Online

14-09-2020 10:00
Online

18-09-2020 10:00
Online

Lesgever

Medewerkers van Histories, Erfgoedcel Land van Dendermonde, Erfgoedcel Noorderkempen en Werkplaats Immaterieel Erfgoed (moderatie gebeurt door FARO)