Schoolerfgoed beheren en valoriseren met vrijwilligers – slim aan de slag met schoolerfgoed

Wat?

© Slimerfgoed.be

Is de uitbouw van een vrijwilligerswerking de sleutel om schoolerfgoed duurzaam te beheren en te valoriseren? Hoe kan een school dit op een planmatige manier aanpakken, in samenwerking met erfgoedorganisaties? Hoe kan men vrijwilligers rekruteren, motiveren en opleiden?

Maak kennis met de ervaringen van de scholen die deelnamen aan de proeftuin ‘Iedereen archivaris’ van Slimerfgoed en ontdek uit de eerste hand hoe vrijwilligers aan de slag gingen in het Heilig-Grafinstituut Turnhout.

Programma:

13.00 u Onthaal met koffie
13.30 u Verwelkoming en terugblik op de opstart van de vrijwilligerswerking (Hilde Robrechts en Dries Horsten, Heilig-Grafinstituut Turnhout)
13.50 u Slimerfgoed.be: inleiding (Ria Christens, Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee – Carine Dujardin en Joris Colla, KADOC-KU Leuven)
14.10 u Hoe start je op school een vrijwilligerswerking op? (Daphné Maes, Histories)
14.35 u Het erfgoed van het Heilig Graf beheren en valoriseren: aanpak en stand van zaken (Cor Vanistendael, Erfgoed Noorderkempen – Joris Colla, KADOC-KU Leuven)
15.00 u Schoolerfgoed: enkele inspirerende voorbeelden uit de Stuifzand-regio (Thomas Ceusters, Stuifzand)
15.20 u Vragen en discussie
15.30 u Koffiepauze
15.45 u Rondleiding in het Heilig-Grafinstituut, met getuigenissen van de erfgoedvrijwilligers
16.30 u Einde

Prijs
Deelnemen is gratis.

Waar en wanneer?

Woensdag 20 oktober 2021 (namiddag), in het Heilig-Grafinstituut Turnhout, Paterstraat 28 te Turnhout 

Inschrijven
Inschrijven is verplicht en kan tot 13 oktober 2021. Klik hier om in te schrijven op de website van Slim aan de slag met schoolerfgoed.

Meer informatie?
Contacteer Daphné Maes op daphne.maes@historiesvzw.be.

Voor wie?

Personen met interesse in het oprichten van een vrijwilligerswerking rond het erfgoed van een school.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot 13 oktober 2021. Klik hier om in te schrijven op de website van Slim aan de slag met schoolerfgoed (zie link bovenaan).

Organisatie en partners

‘Slim aan de slag met schoolerfgoed’ is een initiatief van Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee, KADOC-KU Leuven en FARO. Voor verschillende proeftuinen en voor de stuurgroep wordt een beroep gedaan op een netwerk aan erfgoedpartners, waaronder Histories.
Deze sessie wordt georganiseerd in samenwerking met Heilig-Grafinstituut Turnhout, Histories, Erfgoedcel Noorderkempen en Erfgoedcel Stuifzand.

Praktisch

Data

20-10-2021 13:30
Turnhout

Prijs

Deelnemen is gratis

Lesgever

zie programma