Digitale lezing: MamaMito – de eerste onderzoeksresultaten

In 2020 werd het MamaMito-project gelanceerd, een citizen science project waarbij we afstapten van klassiek stamboomonderzoek en de focus legden op vrouwelijke voorouders. Op die manier trachtten we nieuwe inzichten te verwerven in het mitochondriale DNA. Het onderzoek werd een succes door de 7800 vrijwilligers die hun stamboomonderzoek in vrouwelijke lijn opstartten.

Die eerste fase van het onderzoek ligt ondertussen al een tijdje achter ons. Ook het tweede luik van het onderzoek is afgerond. Daarvoor werden 200 genealogische koppels van maternale verwanten uitgenodigd zodat er via onderzoek een koppeling kon gemaakt worden tussen de stamreeks en het mitochondriale DNA. De resultaten van dat onderzoek naar het mitochondriaal DNA sijpelen binnen en de analyses worden stilaan bekend.

Tijdens de lezing worden de eerste onderzoeksresultaten bekend gemaakt.

De lezing focust zich op volgende kernpunten:

  • Welke nieuwe inzichten en inspiratie bracht het onderzoek op voor genealogen en DNA-deskundigen?
  • Wat leren we uit een moederlijke stamlijn?
  • Welke archiefbronnen geven informatie over wie onze voormoeders waren?
  • Wat brengt de toekomst door stambomen met DNA te combineren?

Lesgever

Prof. dr. Maarten LarmuseauHistories vzw, KU Leuven en UAntwerpen  

Wanneer en waar?

Zaterdag 19 februari 2022, om 10u (duur: +- 2uur), online (in de week van de lezing ontvang je een uitnodiging voor het digitaal platform waarop de lezing te volgen zal zijn). 

Prijs

Deelnemen aan de digitale lezing is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan tot en met donderdag 17 februari via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden. 

Meer informatie

Bekijk de projectfiche van MamaMito of  contacteer Jan Geypen  (jan.geypen@historiesvzw.be).

Voor wie?

Iedereen met interesse voor de genealogische resultaten van MamaMito (zowel deelnemers als andere geïnteresseerden zijn welkom).

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot en met vrijdag 18 februari via onderstaand inschrijvingsformulier. In de week van de lezing ontvang je een uitnodiging voor het digitaal platform waarop de lezing te volgen zal zijn. 

Organisatie en partners

MamaMito is een organisatie van Histories vzw en KU Leuven in samenwerking met VUB, meemoo en Familiekunde Vlaanderen. MamaMito is een citizen science project gesubsidieerd door EWI-Vlaanderen.

Praktisch

Data

19-02-2022 10:00
Digitaal

Prijs

Gratis

Lesgever

Prof. dr. Maarten Larmuseau, Histories vzw, KU Leuven en UAntwerpen