Hoe maak je digitale kaarten in Quantum GIS voor je historisch onderzoek?

Wat?

Via het programma Quantum GIS (QGIS) kan je zelf aan de slag om digitale kaarten te maken van je gemeente. Je kan het programma gratis gebruiken.

Waarom?

Uit evaluatie van onze vormingen bleek dat de deelnemers meer wil weten hoe ze digitale kaarten kunnen maken. Ontdek in deze nieuwe vorming samen met ons hoe je het programma Quantum GIS kan inzetten voor jouw historisch onderzoek. Wil jij ook graag aan de slag met digitale kaart van je gemeente? Wil je een voorstelling kunnen maken van het lokaal landgebruik, eigendomsstructuren, … ? Dan is deze vorming iets voor jou.

Hoe?

Tijdens de vormingsnamiddag toont Wim van Hout hoe je een digitale kaart kan maken in QGIS. Voortbouwend op zijn masterproef over het primitief kadaster ontwikkelde hij een eenvoudige manier om oude kaarten digitaal om te zetten en te koppelen aan een dataset. Met die kaart kan je allerlei analyses maken over landgebruik, eigendomsstructuren, enzovoort.

Wat neem je mee na de vorming?

Na de sessie:

  • Kan je zelf aan de slag om een digitale kaart van je gemeente te maken. 
  • Heb je een basisinzicht over de mogelijkheden van wat je met Quantum GIS kan doen voor je historisch onderzoek. 
  • Hopen we dat je uitgedaagd bent om zelf de kaart van je eigen gemeente te maken. 

Prijs
Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Na het invullen van onderstaand inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Inschrijven
Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsnamiddag via onderstaand inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie?
Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 0495/ 56 12 44.

 

Voor wie?

De vorming richt zich op iedereen die geen kennis heeft van QGIS, een basiskennis van de klassieke MS-Office toepassingen, maar vooral het hart op de juiste plaats om zelf digitale kaarten van de eigen gemeente te maken

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsnamiddag via onderstaand inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal.

Organisatie en partners

Histories, Kempens Karakter

Praktisch

Data

27-11-2021 14:00
Zolder van het Oud Gasthuis, Nederrij 133, 2200 Herentals

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro.

Lesgever

Wim van Hout (Historicus)