Hoe doe je historisch onderzoek naar doodsoorzaken en epidemieën?

Wat?

Vraag jij je af hoe vaak jouw voorouders met epidemieën werden geconfronteerd? Probeer je te achterhalen waaraan je voorouders overleden? Dan is deze vorming iets voor jou!

Waarom?

De huidige gezondheidscrisis zorgt voor een hernieuwde aandacht voor ziekte en gezondheid in het verleden. Tijdens de vorming gaan we na hoe je kan onderzoeken waaraan mensen vroeger dood gingen. De focus ligt op de negentiende eeuw.

Hoe?

In deze vorming bekijken we de historiek van de doodsoorzakenregistratie. Vanaf wanneer begon de overheid aandacht te besteden aan doodsoorzaken? Wat waren de belangrijkste doodsoorzaken waaraan mensen overleden? Hoe evolueerde het doodsoorzakenpatroon doorheen de tijd? We overlopen verschillende soorten bronnen die je meer kunnen leren over de doodsoorzaken in jouw streek. We duiken ook samen in enkele archiefdocumenten zodat je een eigen onderzoek kan opstarten. Deze vorming is een samenwerking tussen S.O.S. Antwerpen en Histories vzw. S.O.S. Antwerpen is een burgerwetenschapsproject waarbij vrijwilligers helpen bij de invoer, analyse en valorisatie van de rijke Antwerpse doodsoorzakenregisters. Het project wordt gefinancierd door het departement Economie, Wetenschap en Technologie van de Vlaamse Overheid. Meer lezen kan op de website van SOS Antwerpen.

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro.  Invoerders van het project SOS Antwerpen kunnen een coupon van 50 punten (binnen Vele Handenplatform) indienen ter betaling van deze vorming. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Wanneer deze sessie volzet is, wordt gewerkt met een wachtlijst. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie?
Contacteer Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of via 0495/ 56 12 44.

 

Voor wie?

De vorming richt zich op iedereen die zelf onderzoek wil doen naar doodsoorzaken.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier.

Organisatie en partners

 

Deze vorming is een samenwerking tussen S.O.S. Antwerpen, het Belspo-Brain project Epibel en Histories vzw.


Praktisch

Data

26-10-2021 19:00
Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen, Lokaal R.213. Meer info: https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/campussen/stadscampus/

Prijs

Erfgoedvrijwilligers genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Invoerders van het project SOS Antwerpen kunnen een coupon van 50 punten (binnen Vele Handenplatform) indienen ter betaling van deze vorming.

Lesgever

Isabelle Devos en Sarah Heynssens (Vakgroep Geschiedenis, UGent)