Hoe betrek je jongeren bij je erfgoedactiviteit voor jongeren?

‘Hoe jongeren bereiken?’, het is en blijft een actuele vraag die bij veel – grote én kleine – organisaties leeft. In deze vorming geven wij concrete tips over hoe je jongeren kan betrekken bij het organiseren van je erfgoedactiviteit en hoe je daarvoor jouw organisatie meer jongerenproof kan maken.

Hoe trek je meer jongeren naar je erfgoedactiviteiten? Hoe pak je participatie met jongeren structureel aan? Wat zijn do’s en don’ts in het werken met jongeren? Hoe kan je jongeren laten doorsijpelen in het DNA van je organisatie? Welke tools kan je aanwenden om jongeren te bereiken? Op welke manieren kan je met kleine ingrepen je erfgoedverhaal vertalen naar jongeren? Hoe kan je de samenwerking met jongeren duurzaam maken? Op deze prangende vragen geven wij een antwoord tijdens deze vorming.

In het eerste deel van de vorming gaat lesgever Paulien dieper in op het uitbouwen van een structurele jongerenparticipatie, nadien legt lesgever Anton uit hoe je jouw activiteit meer kan aanpassen aan jongeren en je erfgoed aantrekkelijker maakt.

Lesgevers

Paulien Herck is projectmedewerker bij AmuseeVous, hier begeleidt ze jongeren doorheen participatieve trajecten in de culturele sector. Ook is ze jeugdwerkadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad voor Bamm! vzw. Ze behaalde een master in de Psychologie.

Anton Van Dijck is projectmedewerker musea en erfgoed bij Mastiek. Hiervoor deed hij ervaring op als publiekswerker in het Stedelijk Museum Hoogstraten (de winnaar van de Erfgoedprijs 2022). Ook heeft hij ervaring in het werken met kwetsbare doelgroepen. Hij is sociaal-cultureel werker van opleiding.

AmuseeVous eist ruimte op voor jongeren (16-30 jaar) binnen de culturele sector. Elk project dat we opstarten is participatief. ‘Nothing about them, without them’ zit diep in ons DNA. Je kent ons vast van projecten als De Kotroute, Curating the Young…

Mastiek is het bindmiddel tussen museum- en erfgoedverhalen & kinderen en jongeren. We ontwikkelen en begeleiden rondleidingen en workshops, we coachen begeleiders zoals gidsen en leerkrachten en we maken educatieve producten van museumspel tot erfgoedparcours.

AmuseeVous en Mastiek zijn onderdeel van Bamm! vzw.

Wanneer en waar?

Telkens op een avond van 19u tot 22u op volgende data en locaties:

 • Woensdag 10 mei 2023 – Bibliotheek Melle, Kruisstraat 2a, 9090 Melle (op wandelafstand van het station)
  i.s.m. Erfgoedcel Viersprong
 • Woensdag 17 mei 2023 – Kasteel Le Paige (trouwzaal), Nederrij 135, 2200 Herentals
  i.s.m. Erfgoedcel Kempens Karakter
 • Maandag 22 mei 2023 – De Hoorn (tweede verdieping – zaal Multifunk), Sluisstraat 79, 3000 Leuven
  i.s.m. Davidsfonds
 • Woensdag 24 mei 2023 – Bibliotheek Genk (zaal De Ontdekking), Stadsplein 3, 3600 Genk
  i.s.m. ECRU Erfgoed
 • Woensdag 31 mei 2023 – Streekhuis Roeselare (zaal Flandria), Spanjestraat 141, 8800 Roeselare
  i.s.m. Erfgoedcel Terf

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier laat een Histories-medewerker je weten of er nog plaats is voor die specifieke sessie en krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Daphné Maes op daphne.maes@historiesvzw.be.

Voor wie?

Verenigingen en vrijwilligers die activiteiten organiseren voor erfgoedevenementen en hiermee jongeren willen bereiken en betrekken.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Organisatie en partners

Deze vormingsavonden zijn een organisatie van Erfgoed in de praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Open Kerken en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis, …) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Praktisch

Data

10-05-2023 19:00
Melle

17-05-2023 19:00
Herentals

22-05-2023 19:00
Leuven

24-05-2023 19:00
Genk

31-05-2023 19:00
Roeselare

Prijs

5 of 15 euro

Lesgever

Paulien Herck (AmuseeVous/Bamm) & Anton Van Dijck (Mastiek/Bamm)