Online café: Hinderwetgeving en jeneverstokerijen in Oost-Vlaanderen 

Jeneverstokerijen waren in heel wat Vlaamse dorpen en steden terug te vinden. Zoals alle bedrijven brachten ze zowel voor- als nadelen. Vanaf 1810 kwam er overal in Vlaanderen eenzelfde wetgeving waarbij men voor zijn activiteiten een vergunning moest hebben wanneer deze een ongezonde of onaangename hinder veroorzaakten. Deze dossiers worden vaak kortweg ‘de commodo et incommodo’-dossiers genoemd. Ze bevatten meer informatie over hoe het bedrijf ingericht werd, met welke machines, wanneer het bedrijf startte, enzovoort.

Tijdens dit online café (een bijeenkomst waar iedereen kan praten, delen, leren,… maar dan online) gaan we in op het algemene verhaal van deze dossiers, hoe je ze kan aanwenden voor onderzoek naar een jeneverstokerij (of een andere bedrijf) en geven we mee hoe en waar je ze kan raadplegen (met bijzondere aandacht voor de provincie Oost-Vlaanderen).

Wanneer en waar?

Donderdag 17 maart 2022, 19u, online

Lesgevers

Joanie Dehullu (Jenevermuseum) & Hendrik Vandeginste (Histories)

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op telnr. 0495 56 12 44

Voor wie?

Dit is een initiatief voor iedereen met interesse in het verhaal van het stoken van sterkedrank in de omgeving. We hopen je warm te maken om je daarna verder te verdiepen in het nog onbekende verhaal van een jeneverstokerij. Tegelijk kan men de kennis ook voor andere bedrijfstakken aanwenden. 

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

 

Organisatie en partners

        

Praktisch

Data

17-03-2022 19:00
Online

Prijs

Gratis 

Lesgever

Joanie Dehullu (Jenevermuseum), Hendrik Vandeginste (Histories)