Het DNA van de Merovingen – Wat betekent een Merovingisch grafveld in Koksijde vandaag nog voor ons?

Wat?

Tijdens deze conferentie krijg je de allernieuwste inzichten over de Merovingen in de Lage Landen en het genetisch onderzoek op een laat-Merovingisch grafveld in Koksijde.

Waarom?

Ben je benieuwd naar wie de Merovingen waren die in 2017 onverwacht werden ontdekt bij de opgravingen in Koksijde? Wil je weten wat Merovingen en het genetisch onderzoek van het Koksijdse grafveld vandaag nog voor ons betekenen? Ontdek het tijdens deze conferentie.

Het programma

  • Je krijgt voor het eerst de resultaten te zien van het innovatieve project ‘MerovingerDNA’ over het genetisch onderzoek op de opgegraven skeletten van de site.
  • Naast de onderzoekers zelf zullen Frans Theuws (Universiteit Leiden), Rica Annaert en Anton Ervynck (beiden agentschap Onroerend Erfgoed) het woord nemen.
  • Nadien is er een debat met Olga Van Oost (FARO) en Marc Jacobs (UAntwerpen) over wat die Merovingen vandaag nog voor ons kunnen betekenen.
  • Uiteraard krijgen ook vrijwilligers die aan de slag gaan met het Merovingisch erfgoed ruime aandacht.

Nieuwsgierig? Download het volledige programma.

Meer informatie? 

Je kan het innovatieve onderzoek van MerovingerDNA nu al volgen via de website en podcast van het project. Surf daarvoor naar https://merovingerdna.be 

Inhoudelijke vragen? Contacteer Maarten Larmuseau via maarten.larmuseau@historiesvzw.be.

Organisatie

Het project ‘MerovingerDNA’ is één van de archeologische syntheseonderzoeken gesubsidieerd door het agentschap Onroerend Erfgoed. De drie projectpartners: Histories vzw, KU Leuven en het Abdijmuseum Ten Duinen konden hiervoor samenwerken met de Vrije Universiteit Brussel, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en de University of Tartu (Estland).

Voor wie?

Iedereen met interesse in archeologie, vroege Middeleeuwen en DNA-onderzoek.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan via https://www.tenduinen.be/nl/conferentie-het-dna-van-de-merovingen-op-1911-schrijf-je-hier.

Organisatie en partners

Praktisch

Data

19-11-2021 13:30
Cultuurcentrum CasinoKoksijde

Prijs

4 euro

Lesgever

De onderzoekers, Frans Theuws (Universiteit Leiden), Rica Annaert en Anton Ervynck (beiden agentschap Onroerend Erfgoed)