Familiegeschiedenis: Gesprek

Familiegeschiedenis

In gesprek met Werner Peene

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Werner Peene onderzoekt al jaren de geschiedenis van zijn familie en dat onderzoek bracht hem intussen langs tal van archieven. Ook ontmoette hij heel wat mensen met dezelfde familienaam of een variatie erop. Zijn opzoekingswerk kreeg een extra dimensie wanneer hij intekende op het DNA-project van Familiekunde Vlaanderen. Dr. Maarten Larmuseau tracht door middel van DNA-onderzoek familiestambomen wetenschappelijk te onderbouwen. LECA ging luisteren bij Werner en kreeg het hele verhaal over de familie ‘Peene’. 

 

Meer weten? 

Benelux DNA-project van Familiekunde Vlaanderen: http://dna-benelux.eu. 

Foto's: Werner Peene 

Werner Peene


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in oktober 2018 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.