Basiscursus metaalvondsten reinigen en bewaren

Hoe kan je op een effectieve manier je metaalvondsten reinigen? En hoe kan je ze daarna ook duurzaam bewaren? Zit je als metaaldetectorist met zo’n vragen, dan is deze vorming iets voor jou!

Els Tielemans, conservator bij IOED Erfpunt, deelt haar ervaring met metaalconservatie tijdens deze lezing. Achteraf kan je op speed-advies gaan bij haar en gerichte vragen stellen over jouw eigen vondsten.

Opgelet:

\ Mensen die zich inschrijven voor deze cursus krijgen voorrang bij de vervolgworkshop op 27 april 2024. Tijdens deze workshop wordt de theorie omgezet in de praktijk!
\ Je mag vondsten meenemen naar de vorming, maar we vragen om er maximaal twee mee te brengen.
\ Er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, schrijf je dus snel in!

Lesgever

Els Tielemans, IOED Erfpunt

Waar en wanneer?

Zaterdag 16 maart 2024, Locatie Erfpunt, ingang via parking Zwijgershoek Sint-Niklaas, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Onthaal vanaf 13u30, start om 14u en einde voorzien rond 16u

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of op telnr. 0492 11 66 18.

Vorming documentaire collectie

Digitale kaarten maken in QGIS voor je historisch onderzoek

QGIS

Via het gratis programma Quantum GIS (QGIS) kan je zelf aan de slag om digitale kaarten van gemeenten te maken. Tijdens de kennismakingsessie willen we ingaan op wat Quantum GIS precies is en jullie vragen verkennen over het gebruik van het programma. We gaan aan de slag met het oorspronkelijk kadaster en Popp-kaarten. Aan de hand van deze voorbeelden raak je vertrouwd met het programma en krijg je alle kennis mee om een eigen kaart te maken die jouw lokaal onderzoek visueel kan ondersteunen, bijvoorbeeld in een tijdschriftartikel of op een website.

Degenen die zich na de eerste sessie verder willen verdiepen, kunnen deelnemen aan ons lerend netwerk. In dit netwerk richten we ons op het digitaal maken van fysieke kaarten op perceelsniveau voor een gemeente. We gaan in op specifieke aspecten van QGIS aan de hand van een praktijkvoorbeeld met Popp-leggers. Samen pakken we obstakels aan om tot een beter resultaat te komen.

Laptop beurs Histories Festival

Duurzaam digitaal werken

Laptop beurs Histories Festival

Tips voor niet-professionele spelers om hun documenten te bewaren

Binnen je organisatie maak je digitale documenten aan. Maar hoe zorg je ervoor dat je samen overzicht houdt van wat er aanwezig is (bijvoorbeeld afspraken rond bestandsnamen, gemeenschappelijke mappenstructuur,…)? En hoe zorg je ervoor dat je documenten zo opslaat dat je beter gewapend bent tegen verandering van programma’s en andere ontwikkelingen? Hoe deel je informatie op een correcte manier?

 • Op het einde van deze vorming krijg je tips over hoe je een betere digitale werking kan bereiken.
 • Via een oefening willen we stil staan bij hoe je kan komen tot een effectieve verandering in je eigen omgeving.

Lesgever

Een medewerker van één van de deelnemende organisaties

Waar en wanneer?

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Een laptop hoef je niet mee te brengen.

 • dinsdag 19 maart 2024, 19u00 tot 21u00, Stadsarchief Hasselt, leeszaal, Rederijkersstraat 42, 3500 Hasselt 
 • woensdag 8 mei 2024, 18u00 tot 21u00, Abdij van Bornem, Kloosterstraat 71, 2880 Bornem.

Meer informatie?

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@histories.be of 015 80 06 30.

Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren van erfgoedactiviteiten: van tentoonstellen tot meer!

Hoe kan je met een minimum aan mogelijkheden een maximum effect bereiken met je erfgoedactiviteit? Want dat willen we allemaal! In deze vorming reiken we ideeën aan hoe je met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan organiseren. Maar we denken ook veel verder dan dat: welke andere soorten activiteiten kan je nog organiseren? Want die denkoefening is vooral interessant voor wie ook eens een ander/nieuw publiek wil bereiken. In deze vorming werken we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, én aan de hand van plannen en ideeën van de deelnemers aan deze vorming.

LESGEVERS

Hildegarde Van Genechten is adviseur participatie en educatie bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Zij legt zich in het bijzonder toe op publiekswerking van erfgoedorganisaties voor onder meer scholen, families, en kinderen en jongeren in de vrije tijd; en verdiept zich graag in processen van cocreatie en methodieken die het publiek op een actieve en interactieve manier kunnen betrekken.

Monique Verelst is adviseur musea en museografie bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Ze is er o.a. aanspreekpunt voor vragen rond museografie of scenografie van vaste of tijdelijke collectiepresentaties en hoe deze producties te verduurzamen.

WAAR EN WANNEER?

 • Maandag 24 juni 2024 – 19u – 21u30 – Administratief Centrum De Zevenster (zaal De Eik), Markt 7A, 3080 Tervuren
  i.s.m. Vrijetijdsregio Druivenstreek als lokale partner 

PRIJS

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

MEER INFORMATIE?

Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@histories.be.

Copyright afbeelding: Jessica Ruscello (Unsplash)
Vorming documentaire collectie

Inspiratiesessie: Hoe kan je documentaire collectie mee evolueren in een snel veranderend landschap?

Vorming documentaire collectie

Als erfgoedvereniging verzamel je documenten die je vervolgens verwerkt in een inventaris. Je zorgt dat mensen via die documenten de geschiedenis van je omgeving en regio beter leren kennen. Maar is de manier waarop je te werk gaat nog wat je erfgoedvereniging in de toekomst nodig heeft om te slagen in jullie doelstelling(en)? Verzamelen jullie wel datgene waardoor jouw vereniging een meerwaarde biedt?

Een antwoord op die vragen verzin je niet zomaar. Tijdens deze vorming schetsen we evoluties, leren we van interessante voorbeelden en doen we inspiratie op voor de toekomst van de eigen collectie. Misschien ben je nog niet begonnen met het documenteren?  Dan is het ook van belang om zelf te bepalen waar je de toekomst van de collectie van je vereniging ziet.

Na deze vorming:

 • heb je inspiratie om te bepalen wat en hoe je in je vereniging verzamelt en documenteert
 • kan je formuleren waarom je een meerwaarde creëert met een bepaald collectie-onderdeel

Waar en wanneer?

Het gaat over dezelfde inspiratiesessie die op verschillende locaties wordt aangeboden:

 • Donderdag 14 maart 2024 van 19u tot 21u, in Documentatiecentrum HGSG, Dorpstraat 34, 3730 Hoeselt
  i.s.m. Erfgoed Haspengouw als lokale partner
 • Maandag 18 maart 2024 van 19u tot 21u, in InnovOcean Campus, Jacobsenstraat 1, 8400 Oostende
  i.s.m. Erfgoedcel Kusterfgoed als lokale partner
 • Dinsdag 26 maart 2024 van 19u tot 21u, in Zaal Roeland, Duffelsesteenweg 1, 2547 Lint
  i.s.m. Erfgoedcel ZUIDRAND als lokale partner

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.

Een groep mensen rond een tafel

Vormingstraject: Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als je dan die witte raaf gevonden hebt, hoe hou je die dan aan boord? Hoe doe je dat trouwens ook in deze steeds wisselende tijden? Het vormingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale erfgoedverenigingen en -organisaties’ onder leiding van Histories speelt in op deze vragen.

Het is meer dan een vorming: het is een parcours waarin je zelf – samen met andere erfgoedverenigingen – aan de slag gaat. Naast vorming, workshops, uitwisseling van ervaring en goede voorbeelden werk je zelf aan opdrachten. Je denkt samen met andere erfgoedverenigingen na over jullie vernieuwing. Op het einde van het traject heb je een ruw plan voor het vrijwilligersbeleid in je eigen vereniging én heb je andere erfgoedverenigingen met gelijkaardige noden (en oplossingen) leren kennen. Ga de uitdaging aan en werk met dit traject aan een oplossing voor je organisatie. Zo vlieg je er na deze vorming met frisse moed weer in.

Vorige jaren ging deze vorming digitaal door, dit najaar doen we eens een fysieke editie in het Meetjesland. Laat gerust alvast weten via daphne.maes@histories.be mocht je interesse hebben in een volgende online vormingsreeks, dan kunnen we bijvoorbeeld ook rekening houden met jouw agendavoorkeuren.

Lesgever

Daphné Maes (consulent Histories)

Wanneer en waar?

Donderdag 19 oktober 2023, 19u30-22u00, ArtA’A in Aalter – Forum 2 (Stationsplein 25, 9880 Aalter)
Donderdag 9 november 2023, 19u30-22u00, Galgenhof in Eeklo (Galgenstraat 60, 9900 Eeklo)
Donderdag 7 december 2023, 19u30-22u00, Buurthuis Lodewijk in Bassevelde (Landsdijk 72, 9968 Assenede)
Donderdag 11 januari 2024, 19u30-22u00, Sint-Ghislenuskerk in Waarschoot (Schoolstraat, 9950 Lievegem)

Prijs

Het inschrijvingsgeld is 16 euro voor het vormingstraject als je zelf erfgoedvrijwilliger (of student) bent of het traject in je vrije tijd volgt. Andere deelnemers betalen 50 euro. Erfgoedvrijwilligers uit het Meetjesland kunnen gratis deelnemen: Comeet betaalt de deelname. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Inschrijven kan door het inschrijvingsformulier in te vullen. Een collega laat je weten of er nog plaats is en geeft je de juiste betalingsinformatie.

Meer informatie?

Contacteer Daphné Maes op  daphne.maes@histories.be.

Een groep mensen rond een tafel

Vrijwilligers rekruteren en motiveren voor lokale erfgoedverenigingen 

VORMINGSTRAJECT

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als je dan die witte raaf gevonden hebt, hoe hou je die dan aan boord? Hoe doe je dat in deze wisselende tijden? Het vormingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale erfgoedverenigingen en -organisaties’ onder leiding van Histories speelt in op deze vragen.

Het is meer dan een vorming: het is een parcours waarin je zelf – samen met andere erfgoedverenigingen – aan de slag gaat. Naast vorming, workshops, uitwisseling van ervaringen en goede voorbeelden werk je zelf aan opdrachten. Je denkt samen met andere erfgoedverenigingen na over jullie vernieuwing. Op het einde van het traject heb je een ruw plan voor het vrijwilligersbeleid in je eigen vereniging én heb je andere erfgoedverenigingen met gelijkaardige noden (en oplossingen) leren kennen. Ga de uitdaging aan en werk met dit traject aan een oplossing voor je organisatie. Zo vlieg je er na deze vorming met frisse moed weer in.

Dit voorjaar organiseren we dit traject in Brussel. Omdat Brussel en omgeving enkele specifieke uitdagingen hebben zal het Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel in een extra sessie op dinsdagavond 4 juni hier uitleg en tips over geven. Ze geven ook mee hoe ze jou hierbij kunnen ondersteunen.

De voorbije jaren ging deze vorming digitaal door. Sinds 2023 doen we terug fysieke edities. Laat gerust weten mocht je interesse hebben in een volgende online vormingsreeks, dan kunnen we rekening houden met jouw agendavoorkeuren. Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@histories.be.

LESGEVERS

Daphné Maes (medewerker Histories) en Barbara Fruyt (educatief- en netwerkmedewerker Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel) 

PRIJS

Het inschrijvingsgeld is 31 euro voor het vormingstraject als je zelf erfgoedvrijwilliger (of student) bent of het traject in je vrije tijd volgt. Andere deelnemers betalen 65 euro. Je krijgt, gezien het vroege avonduur, een drankje en sandwiches/boterhammen aangeboden tijdens de pauze. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren, behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken.

Een grote groep mensen poseert voor een bloemencorso

Webinar: Waarom is het belangrijk om je lokale bevolking te vertellen waarmee jullie bezig zijn?

Een grote groep mensen poseert voor een bloemencorso

Buurtschap Westhoek Bloemencorso Loenhout 2022

Een sterke achterban creëren heeft zo zijn voordelen: het zorgt voor nieuwe leden en misschien zelfs nieuwe bestuursleden die samen met jou aan de kar trekken. Want, geef toe, iets met een kleine groep doen heeft zijn beperkingen. Bovendien vallen jullie met een grote groep ook extra op bij politici en beleidsmensen. In deze workshop bekijken we hoe we die inspanningen met meer mensen kunnen delen.

We stellen ons de volgende vragen:

 • Wat helpt of verhindert net dat meer vrijwilligers meewerken?
 • Wat maakt dat mensen samen voor iets willen opkomen?
 • Hoe krijg je mensen met een verschil in engagement en beschikbare tijd mee?

In deze workshop kunnen jullie hierrond ervaringen met andere deelnemers uitwisselen.

LESGEVER

David Nassen (IDEA Consult)

WAAR EN WANNEER?

 • Donderdag 16 mei 2024, van 19.30 tot 21.30 uur 
 • Online via Zoom
Twee vrijwilligers bekijken een metaalvondst

Workshop: Hoe fotografeer je archeologische vondsten?

Hoe begin je aan het fotograferen van je archeologische vondsten? En welk materiaal heb je daarvoor nodig? We organiseren in samenwerking met Archeologie in de Kempen een vormingsreeks van vijf onderdelen.  

Op zaterdag 25 mei houden we de derde vorming van deze reeks. Hier leer je archeologische vondsten fotograferen. Specialist Dieter Jehs legt je uit hoe je dit op een duurzame manier kan doen. Je komt meer te weten over belichting, materiaalgebruik, camera’s, het gebruik van gsm’s enzovoort.  

Wil je je eigen vondst meenemen om te fotograferen? Of wil je je eigen foto’s laten nakijken? Dat kan! Zo kan je gerichte vragen stellen en heb je op het einde van de vorming nieuwe tools om zelf aan de slag te gaan. 

Er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, schrijf je dus snel in! 

LESGEVER

Dieter Jehs 

WAAR EN WANNEER?

 • Zaterdag 25 mei 2024
 • Onthaal vanaf 9u30, start om 10u en einde voorzien rond 13u 
 • De Proeverij, Stationsstraat 91, 2440 Geel 

PRIJS

Het inschrijvingsgeld per vorming bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.