Vinkenzetten: Gesprek

Vinkenvereniging Botvink 2000

In gesprek met Marcella Bourdeaux

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Dat vinkenzetten veel meer inhoudt dan luisteren naar vrolijke vogelgekwetter weet Marcella Bourdeaux als geen ander. Deze dame uit Zulte is al jaren door de vinkensport gebeten. Aan Histories legde ze met plezier uit wat het voor haar betekent.

Wil je meer te weten komen over de verhalen en de tradities van de vinkensport? Ga dan zeker eens naar www.suskenieuws.be. Deze website is een onderdeel van het project Suskewiet.

Marcella Bourdeaux


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in april 2013 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.