Reuzengemeenschap maken: Gesprek

Reuzen in het museum: het Maison des Géants in Ath

In gesprek met Laurent Dubuisson

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Reuzen dansen door de straten van honderden dorpen, gemeentes en steden in onze regio. Het zijn bekende gezichten die jaarlijks buitenkomen om feest te vieren met de lokale gemeenschap. Maar wist je ook dat er een museum bestaat waarin reuzen wonen? Het Maison des Géants in Ath huist al sinds 2000 de reuzencultuur van deze contreien. Histories sprak met directeur-conservator Laurent Dubuisson om te ontdekken hoe de reuzencultuur zich in een museale context vertaalt.

Verken het Maison des Géants verder op hun site!

Het Maison des Géants engageert zich om het reuzenverhaal aan de kinderen te vertellen.

Het Maison des Géants organiseert evenementen om lokale reuzenbeheerders te ondersteunen.


Dankjewel voor het gesprek!

Afbeeldingen © J. Dhondt


Dit interview werd afgenomen in kader van het project ‘Focus Vakmanschap’.