Reuzen vlechten: Gesprek

Reuzen hand in hand met mandenvlechten

In gesprek met Lieve Lieckens

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Bij het maken van reuzen komen verschillende ambachten aan bod. Mensen binnen en buiten de reuzenvereniging schakelen hun talenten in om een reus vorm te geven: een kunstenaar kan het reuzenhoofd vormgeven met papier-maché, een timmerman kan het onderstel in hout maken of een metaalbewerker kan het geraamte met ijzer lassen. Ook het vakmanschap van het mandenvlechten komt van pas bij het maakproces van reuzen. Hoe precies, dat vertelt mandenvlechtster Lieve Lieckens ons.

Bezoek de website van Lieve of volg haar op Facebook of Instagram! 

Lieve met een zelfgevlochten reus.

De volledig gevlochten reus Alma Vida in Lichtenfels.

Alma Vida heeft ook een gevlochten hoed en gevlochten sieraden.

Lieve aan het werk aan een gevlochten reus.


Dankjewel voor het gesprek!

Alle foto's van de reuzen zijn van Lieve Lieckens.


Dit interview werd afgenomen in kader van het project ‘Focus Vakmanschap’.