Vorming gevangenis- en rechtbankarchieven

Webinar: Aan de slag met gevangenis- en rechtbankarchieven (19de-20ste eeuw)

Vorming gevangenis- en rechtbankarchieven

In dit webinar trekken we naar de onderbuik van de samenleving. Je maakt kennis met ‘criminelen’ zoals Bertha en Jozef Corvilain. De Gentse Bertha was een ongehuwde korsetmaakster met twee kinderen die in 1924 voor het helpen bij abortus een jaar achter de tralies vloog. De Antwerpse Jozef, een rijke fabrieksdirecteur, moest in 1890 maar liefst vijf jaar naar de gevangenis wegens aansprakelijkheid voor de ontploffing van zijn buskruitfabiek op 6 september 1889.

Je leert in welke archieven je meer informatie kan vinden over Bertha, Jozef en de 120.000 andere mannen en vrouwen die in de 19de en de vroege 20ste eeuw een straf uitzaten in een Belgische gevangenis.

Gevangenisarchieven en de betrokken rechtbankdossiers zijn unieke bronnen voor familiegeschiedenis en lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nauwelijks gekend. Dit webinar wil daar verandering in brengen.

LESGEVER

An Vandenberghe (Rijksarchief)

WAAR EN WANNEER?

  • Woensdag 9 oktober 2024, van 19u tot 20u30
  • Online via Microsoft Teams

PRIJS?

Gratis

MEER INFORMATIE?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.

Een groep mensen kijkt naar een presentatie

Webinar: Hoe maak je anderen enthousiast voor je lokaal erfgoed zodat je erfgoedvereniging blijft groeien?

Beleidsbeïnvloeding is een begrip dat bij mensen verschillende emoties oproept. Denk jij aan strategisch lobbyen, belangenbehartiging of het verkrijgen van waardevolle steun? Bij elk van deze gedachten kom je best eens luisteren naar ons webinar. 

Eén ding is zeker: je streeft met je zorg om erfgoed een waardevol maatschappelijk doel na. Daarin slagen vraagt inzicht, inzet en geloof in je doel. Alleen zo kan je anderen enthousiast maken voor je streven. In het bijzonder zij die jouw vereniging kunnen ondersteunen op verschillende manieren, denk maar aan je gemeente, gemeenschap en vrijwilligers. Ook weet je best wie je bondgenoten zijn en hoe je eventuele tegenstanders tot bondgenoten kan maken. 

In dit webinar ga je aan de slag met concrete strategieën en wissel je ervaringen uit met andere deelnemers.  

LESGEVER

David Nassen (IDEA Consult)

Vorming zorg voor je papier

Webinar: Zorg voor je papier. Vermijd schade aan je collectie!

Vorming zorg voor je papier

Zitten er boeken, kranten, tijdschriften, knipselmappen, affiches of archiefmateriaal in je collectie? Deze prachtige bronnen zitten boordevol historische informatie. Ze verdienen het om op lange termijn in goede staat bewaard te worden, zodat ook de toekomstige generaties ervan kunnen genieten. Maar hoe pak je dat aan, binnen jouw budget en mogelijkheden?

In dit webinar kom je te weten welke zorg dit soort collecties nodig heeft. Wat is er typisch aan papieren erfgoed, en in het bijzonder aan bibliothecair erfgoed zoals boeken, tijdschriften en kranten? Aan de hand van tips die je in de praktijk kan toepassen ontdek je welke schade vaak voorkomt bij dit soort collecties. Hoe herken je die en wat kan je eraan doen? En vooral: hoe voorkom je dat er bijkomende schade ontstaat? Voor iedereen met een hart voor papieren erfgoed!

Waar en wanneer?

Het gaat over dezelfde sessie die op verschillende momenten wordt aangeboden:

  • Donderdag 29 februari 2024 van 19u tot 20u30
  • Dinsdag 5 maart 2024 van 19u tot 20u30

Online via Microsoft Teams

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 0495 56 12 44