Webinar: Aan de slag met gevangenis- en rechtbankarchieven (19de-20ste eeuw)

Vorming gevangenis- en rechtbankarchieven

In dit webinar trekken we naar de onderbuik van de samenleving. Je maakt kennis met ‘criminelen’ zoals Bertha en Jozef Corvilain. De Gentse Bertha was een ongehuwde korsetmaakster met twee kinderen die in 1924 voor het helpen bij abortus een jaar achter de tralies vloog. De Antwerpse Jozef, een rijke fabrieksdirecteur, moest in 1890 maar liefst vijf jaar naar de gevangenis wegens aansprakelijkheid voor de ontploffing van zijn buskruitfabiek op 6 september 1889.

Je leert in welke archieven je meer informatie kan vinden over Bertha, Jozef en de 120.000 andere mannen en vrouwen die in de 19de en de vroege 20ste eeuw een straf uitzaten in een Belgische gevangenis.

Gevangenisarchieven en de betrokken rechtbankdossiers zijn unieke bronnen voor familiegeschiedenis en lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nauwelijks gekend. Dit webinar wil daar verandering in brengen.

Lesgever

An Vandenberghe (Rijksarchief)

Waar en wanneer?

  • Dinsdag 14 mei 2024, van 19u tot 20u30
  • Online via Microsoft Teams

Prijs

Gratis

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@histories.be of op 0495 56 12 44.

Voor wie?

Voor iedere erfgoedvrijwilliger die gevangenis- en rechtbankarchieven wil inschakelen in de lokale geschiedenis en/of familiegeschiedenis of actief willen meehelpen om gevangenisarchieven beter te ontsluiten.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot 24 uur voor de vormingsavond via het inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

 

Organisatie en partners

Deze vorming kadert binnen het OUTLAW-project, een 4-jarig project van het Rijksarchief en Histories dat de rijkdom van strafrechtelijke archieven onder de aandacht wil brengen. Je krijgt een idee van de eerste projectresultaten en ontdekt hoe jij en andere erfgoedvrijwilligers actief kunnen helpen.

Rijksarchief logo

Praktisch

Data

14-05-2024 19:00
Online

Prijs

Gratis

Lesgever

An Vandenberghe (Rijksarchief)

Inschrijven