Weeg mee(r) op lokaal erfgoedbeleid

Man en vrouw die iets aan het bespreken zijn

 

Ontdek hoe je nieuwe leden aantrekt, draagvlak creëert en samenwerkt met andere verenigingen om lokaal erfgoed te beschermen. Leer van ervaren erfgoedvrijwilligers die vergelijkbare uitdagingen hebben overwonnen en ontdek hoe je je lokale bestuur betrekt bij je erfgoedwerking.

Als erfgoedvrijwilligers, genealogische en heemkundige verenigingen, traditiedragers en metaaldetectoristen, is het essentieel om je belangen te verdedigen en te zorgen voor de bescherming van lokaal erfgoed.

Laat je stem horen en bepaal mee wat er op de agenda van jouw gemeente staat. Samen met ervaren erfgoedvrijwilligers hebben we praktische instrumenten en tips ontwikkeld om je op weg te helpen. Ontdek ze op deze pagina.

Strategisch samenwerken met je gemeente

Veel erfgoedvrijwilligers aarzelen om in gesprek te gaan met het lokale bestuur omdat ze graag neutraal blijven. Maar samenwerken met je gemeente draait niet om partijpolitiek. Zet de stap en ontdek hoe je, ongeacht de kleur van het bestuur, samen iets moois kan bereiken. Benieuwd hoe anderen dit aanpakken?

Een groep mensen aan het babbelen rond een tafel op een receptie

WELKE AANPAK PAST BIJ JOUW ERFGOEDVERENIGING?

Richt je je direct op je gemeentebestuur of vergroot je het bewustzijn bij het grote publiek?

Ken je weg in het gemeentehuis

Wil je effectief wegen op lokaal beleid? Ken je weg in het gemeentehuis: ontdek wie wat doet, hoe een beleidscyclus werkt en welke participatieplatformen je kan gebruiken.

Opschrijven wie allemaal meespeelt in het beleidsproces

WIE SPEELT ER ALLEMAAL MEE IN HET BELEIDSPROCES?

Wie beslist in jouw stad of gemeente? Wie zijn de uitvoerders? Wie zijn de gebruikers? En wie van hen kan je betrekken om meer inspraak te hebben in het lokale beleid?

Bart Vosters

OVERTUIG JE GEMEENTE OM TE INVESTEREN IN JOUW ERFGOEDPROJECT

Bart Vosters, ex-voorzitter van de heemkring van Arendonk, vertelt hoe hij het gemeentebestuur overtuigde om maar liefst 30 000 euro te investeren in de inrichting van hun nieuwe heemmuseum.

Verkoop je verhaal

Jouw sleutel tot lokale beleidsbeïnvloeding? Een verhaal dat raakt. Leer hoe je jouw erfgoedwerking presenteert en het gemeentebestuur mee krijgt door gedeelde waarden en standpunten te vinden. Ontdek onze tips en laat je inspireren door de verhalen van ervaren vrijwilligers.

Groepje erfgoedvrijwilligers in gesprek in een grote aula

GA OP ZOEK NAAR GEDEELDE WAARDEN EN BELANGEN

Gedeelde waarden en belangen leiden vaak tot een betere samenwerking en een sterker beleid. Ga de dialoog aan met je gemeentebestuur en kom zo tot betere oplossingen.

Jo Lommelen, voorzitter van de Kamer van Heemkunde van Mol,

HOE ZORG JE ERVOOR DAT JE GEMEENTE JE IDEEËN WAARDEERT?

Jo Lommelen is voorzitter van de Kamer van Heemkunde van Mol. Zijn vereniging werkt heel nauw samen met de gemeente en het bestuur waarderen hun - soms - gekke initiatieven.

Stel je team samen

Een sterk team helpt jou niet alleen je erfgoedwerking te versterken, maar ook om de aandacht te trekken van jouw gemeentebestuur. Ontdek hoe je nieuwe vrijwilligers aantrekt en samen het lokale bestuur overtuigt.

Man geeft uitleg aan een een man en vrouw

HOE BETREK JE (NIEUWE) VRIJWILLIGERS BIJ JOUW WERKING?

Wanneer mensen zich voor iets willen inzetten, kunnen ze dat niet altijd in dezelfde mate doen. In deze praktijktip leer je welke soorten engagement er bestaan en hoe je daarmee omgaat.

Vier personen buigen zich over een deel van hun collectie.

WAT MOTIVEERT VRIJWILLIGERS?

Onze drijfveren om ons voor iets in te zetten zijn geëvolueerd. We onderscheiden traditionele drijfveren en nieuwe drijfveren. Beiden verschillen, maar ze hoeven niet te botsen. Hoe speel je als erfgoedvereniging in op deze verschillende drijfveren?

Drie mannen overleggen samen

HOE VOER JE EEN EFFECTIEF VRIJWILLIGERSBELEID?

Je werking, je aanpak en het profiel van je bestuur hebben invloed op de vrijwilligers die je aantrekt. Je werkwijze en de groep op wie je je richt moeten aansluiten bij de focus van jouw vereniging.

Vereniging(en) aan het woord

HOE OVERTUIGT JOUW VERENIGING JE LOKALE BESTUUR?

Ga je het beleid beïnvloeden vanuit representativiteit of expertise? Ontdek welke aanpak het beste past bij jouw erfgoedvereniging.

Afbeelding van Herman Verschraegen, voorzitter van de Bloemencorso in Loenhout

VERZEKER DE STEUN VAN JOUW GEMEENTE VOOR JOUW ERFGOEDWERKING

Herman Verschraegen is voorzitter van de Bloemencorso in Loenhout. Deze jaarlijkse corso is een waar begrip in de gemeente en wordt breed gedragen. Herman vertelt hoe hij elk jaar opnieuw samenwerkt met het gemeentebestuur om het evenement op poten te zetten.

Vind steun bij andere verenigingen

Wil je meer aandacht voor erfgoed in je gemeente? Zoek de samenwerking op met andere verenigingen en zet in op verschillende beleidsdomeinen. Brede steun zorgt ervoor dat erfgoed relevanter wordt voor een groter publiek. Leer uit de tips en ervaringen van erfgoedvrijwilligers.

Wandelclub in een bos in de Ardennen

ZOEK BONDGENOTEN BUTEN JE BELEIDSDOMEIN VOOR EEN STERKERE SAMENWERKING

Zet vanuit je erfgoedwerking in op andere beleidsdomeinen, zoals sport of milieu. Zo trek je bij een grotere groep mensen de aandacht voor erfgoed en wordt wat je doet ook maatschappelijk relevanter.

Twee erfgoedvrijwilligers bediscussiëren iets

ONTDEK WIE AAN JOUW KANT STAAT

Breng in kaart wie jouw medestanders en tegenstanders zijn en ontdek wie jou kan steunen bij je beleidsbeïnvloeding.

Jeroen Bellings geeft een speech

SAMENWERKEN VERSTERKT JE ERFGOEDVERENIGING

Jeroen Bellings is al 22 jaar erfgoedvrijwilliger. Hij is van mening dat netwerken belangrijk is als erfgoedvereniging, omdat je meer dingen gedaan krijgt als je binnen én buiten je gemeente medestanders vindt.

Heb je nog vragen?

Histories medewerker - Els Vervaet

Contacteer Els Vervaet via els.vervaet@histories.be of tel. 0492 11 75 36