Sinterklaas: Gesprek

Wachten op de Sint

In gesprek met Seppe C.

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

6 december kennen we natuurlijk allemaal als de naamdag van Sinterklaas. Voor kinderen is het feest van deze goedheilig man iets om vol spanning naar uit te kijken. Niet iedereen kan dat echter met een gerust hartje doen: wie het afgelopen jaar niet braaf geweest is, krijgt van de Sint immers niks. Gelukkig geeft de Sint vaak vooraf al een aanwijzing. Wie in de aanloop naar 6 december alvast een schoentje zet en daar de dag nadien snoepgoed in vindt, kan al iets geruster zijn. Ook Histories kijkt intussen volop uit naar de komst van Sinterklaas en had daarover een babbel met Seppe C. (6), die vlotjes uitlegde hoe hij het allemaal ziet. 

Seppe C.


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in november 2011 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.