Hindoeïstisch huwelijk: Gesprek

Hindoeïstisch huwelijk

In gesprek met Preksha Yadav

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Een hindoeïstische bruiloft omvat vele rituelen met allen een eigen betekenis. De hele bruiloft is een bombardement van emoties voor de huwelijkspartners: Verdrietig worden om het verlaten van het leven dat ze leefden, maar ook opwinding om het aangaan van een nieuw leven. We hebben Preksha Yadav, die onlangs getrouwd is, gevraagd of ze met ons wil delen wat deze stap in haar leven voor haar betekent. Preksha is een 28-jarige Indiase lerares en in februari 2022 getrouwd. Ze vertelt over haar gedachten en ervaringen met haar gearrangeerde huwelijk en alle rituelen die daarbij betrokken waren. Haar antwoorden op onze vragen kun je hieronder lezen.


Dankjewel voor het gesprek!