Hindoeïstisch huwelijk
In gesprek met Preksha Yadav
In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.
Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.
Een hindoeïstische bruiloft omvat vele rituelen met allen een eigen betekenis. De hele bruiloft is een bombardement van emoties voor de huwelijkspartners: Verdrietig worden om het verlaten van het leven dat ze leefden, maar ook opwinding om het aangaan van een nieuw leven. We hebben Preksha Yadav, die onlangs getrouwd is, gevraagd of ze met ons wil delen wat deze stap in haar leven voor haar betekent. Preksha is een 28-jarige Indiase lerares en in februari 2022 getrouwd. Ze vertelt over haar gedachten en ervaringen met haar gearrangeerde huwelijk en alle rituelen die daarbij betrokken waren. Haar antwoorden op onze vragen kun je hieronder lezen.
Hallo, ik ben Preksha. Ik kom uit India en ik ben onlangs getrouwd. Het is een gearrangeerd huwelijk, onze ouders hebben eerst besloten en toen hebben ze onze ontmoeting geregeld. Vervolgens hebben we elkaar ontmoet en hebben we besloten om te trouwen. Dus op 10 februari 2022 trouwden we in Vaishali, de nationale hoofdstedelijke regio van Delhi.
In het begin waren er geen verwachtingen, dus in eerste instantie probeerde ik de persoon gewoon te begrijpen. Ik wist ook niet zeker met wat voor type man ik wilde trouwen. Mijn man is een heel aardig persoon en begrijpt me. Nu ik getrouwd ben, kan ik zeggen dat hij veel kwaliteiten heeft en perfect voor mij is.
Over het algemeen duurt het na de verloving 5 tot 6 maanden, maar technisch gezien beginnen ouders zich in India voor te bereiden op het huwelijk van hun kinderen op het moment dat ze geboren worden. Er is geen specifieke periode voor planning. Wat mijn moeder betreft, ze begon sieraden, kleding en veel items te verzamelen, zelfs voordat ze mijn huwelijk had geregeld.
Er zijn veel tradities verbonden aan Indiase bruiloften. De rituelen kunnen verschillen per regio en religie. We komen uit het noorden van India en de gemeenschappelijke rituelen die we hebben zijn Haldi, Mehndi en vervolgens Sangeet en eerdere rituelen die meestal door grootouders worden uitgevoerd. Mijn favoriete onderdeel was mijn binnenkomst in een trouwlocatie. Mijn zus en haar vrienden hebben een dansvoorstelling opgevoerd bij mijn binnenkomst, waardoor het voor mij nog gedenkwaardiger werd.
Het kan niet in één woord worden uitgelegd. Het geeft zoveel gemengde gevoelens. Het is moeilijk om de hele ervaring uit te drukken. Het is alsof je je leven ergens 25-26 jaar leeft en dan moet je dat leven verlaten om een nieuw leven te beginnen. Er is geluk dat een nieuwe levensfase ingaat, maar er is ook verdriet. Je kunt het niet in één zin definiëren. En het is niet alleen de bruid die het ervaart, de hele familie of mensen die hierbij betrokken zijn, voelen hetzelfde. In India geloven we dat bij het huwelijk niet alleen de bruid en bruidegom één familie worden. De twee families worden één.
Mijn moeder was een grote hulp, ze regelde alles. Wat ik denk dat een uitdaging is waar iedereen in India voor staat, zijn familieleden. Er zijn zoveel mensen, familieleden, die betrokken zijn bij de vieringen en iedereen heeft verschillende opvattingen en ideeën. Wanneer ze samenkomen, zal er soms conflict zijn. Het is moeilijk om zo'n grote menigte op een bruiloft te coördineren. Daarom ben ik ervan overtuigd dat je gewoon je best moet doen en goed moet managen. Dat is wat we hebben geprobeerd te doen.
Iedereen heeft een andere ervaring met gearrangeerd huwelijk. Maar het belangrijkste is om een begrip te hebben tussen beide partners. Het is een avontuur. Het is moeilijk om in een nieuwe omgeving te zijn, maar soms is het ook mooi. Elk moment is een andere ervaring, zou ik zeggen.
Ik zou dit advies aan iedereen willen geven: Leef je leven ten volste. Na het huwelijk zijn er veel dingen die veranderen. Je tijd is gewoon niet meer van jou, het is moeilijk om dingen te plannen omdat je nu deel uitmaakt van een grote familie. Doe dus vooral wat je wilt doen.
Dankjewel voor het gesprek!