Feestcultuur: Pompoenmaand in Kasterlee

 

Pompoenmaand in Kasterlee

In gesprek met Sofie Embrechts

Auteur: Histories

 

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Pompoenen van 800 kilo en meer, racen op het water in een uitgehold exemplaar of katapultschieten met de iets kleinere versies: in Kasterlee, sinds jaar en dag hèt pompoendorp van België, kan het allemaal. Oktober is er traditioneel de Pompoenmaand. In de praktijk betekent dat heel veel pompoenen in het straatbeeld en weekends vol populaire pompoenactiviteiten, zoals een pompoenmarkt, het pompoenschieten en zelfs een heuse pompoenregatta. Voor zo’n traditie lopen wij bij Histories meteen warm. Na een enthousiaste babbel met Sofie Embrechts, coördinator toerisme van Kasterlee, zijn we zelfs helemaal overstag: pompoenen zijn gewoon de max!

Meer weten over de vele pompoenactiviteiten in Kasterlee? Surf dan naar:
www.visitkasterlee.be
www.pompoenregatta.be
www.pompoengenootschap.be

 

 


Dankjewel voor het gesprek!


 

Dit interview werd afgenomen in september 2017 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.