Feestcultuur: Het Krakelingencomité uit Geraardsbergen

Het Krakelingencomité uit Geraardsbergen

In gesprek met Louis De Cock en Anne-Marie Vanden Herrewegen

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Immaterieel cultureel erfgoed borgen is niet iets dat je snel even tussendoor doet. In de praktijk is vaak het tegendeel waar. Een erfgoedelement vrijwaren voor de toekomst is een lang en dynamisch proces waar heel wat mensen hun schouders onder zetten. Aan de viering van een bepaald feest of een traditie gaat gewoonlijk dan ook een lange voorbereiding vooraf. Tijdens die fase is achter de schermen veel meer aan de gang dan je op het eerste zicht zou kunnen vermoeden. LECA wilde hier meer over weten en stak daarom zijn licht op bij Louis De Cock en Anne-Marie Vanden Herrewegen van het Krakelingencomité uit Geraardsbergen. Al jarenlang zetten zij zich met hart en ziel in voor de overlevering van het (jaarlijkse) Feest van Krakelingen en Tonnekensbrand. Enthousiast als altijd lichtten zij voor ons toe hoe zij de zaken tussen 2 edities door aanpakken.

 

Louis De Cock en Anne-Marie Vanden Herrewegen


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in december 2012 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.