Online infosessie crowdfunding: Hoe zorg je ervoor dat het publiek investeert in je kleinschalig erfgoedproject?

Wil je graag jouw erfgoedproject financieren via crowdfunding of publieksfinanciering? Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Vraag je je af welk soort projecten doorgaans kans hebben op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject? Via deze opname van de infosessie van 25 januari 2022 krijg je stap voor stap informatie over het proces van crowdfunding en de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform. Dit platform werd in januari 2021 gelanceerd. Het wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren via participatieve crowdfunding.
Waarom? 

Wat haal je eruit? 

  • Tijdens deze informatiesessie krijg je eerst uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector.  
  • Je krijgt ook uitleg over de werkwijze van het Geef om erfgoed-platform waarop kleinschalige erfgoedprojecten gelanceerd kunnen worden. 
  • Vervolgens ga je zelf aan de slag en vertrek je met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten. Bij die laatste stap kan je dan verdere begeleiding van je project krijgen via twee workshopsen gratis één-op-één begeleiding op maat. Zo krijg je ondersteuning over de uitwerking van het projectidee, de netwerkanalyse, de participatieve rewards, het budget, de looptijd en de communicatie van de campagne. 

Voldragen projecten kunnen worden geselecteerd om te lanceren op het Geef om erfgoed-platform. De opgedane tips en tricks van de voldragen projecten worden opgenomen in een artikel en worden gedocumenteerd op de projectpagina. Zo kunnen ze een volgende reeks projecten inspireren. Ook de volgende jaren zullen er immers oproepen voor projecten gelanceerd worden. Ondertussen haalde het crowdfundingsplatform Geef om erfgoed in 2021 92 000 euro op. Lees meer over de resultaten, het hoge slagingspercentage en de geslaagde projecten. 

De workshops volg je best pas als je deelgenomen hebt aan de infosessie. Er zijn zowel fysieke als online workshops. Je vindt de komende workshops op deze pagina van Growfunding. Kijk geregeld eens opnieuw naar het aanbod als er niet direct data zijn die voor je passen.

Sprekers

Charlotte Brandsma (Growfunding) / inleidende uitleg over partnerschap door Daphné Maes (Histories – 4 min)

Gelegenheid

Online infosessie van 25 januari 2022

Doelgroep

Erfgoedorganisaties en vrijwilligers die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Powerpointslides

Download de PowerPointpresentatie van deze infosessie

Organisatie

Voor dit project werken Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds samen met Growfunding (www.growfunding.be) een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Het Geef om erfgoed-platform werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.

Meer informatie?

Zie https://histories.be/projecten/erfgoedcrowdfunding/ en www.geefomerfgoed.be.