Virga Jessefeesten eeuwig jong: processietradities actueel houden

Op zondag 18 augustus kwam het netwerk voor processies ‘Op Handen Gedragen’ samen tijdens de Virga Jessefeesten in Hasselt. Samen met PARCUM, KADOC-KU Leuven en het Virga Jessecomité organiseerde we een boeiende netwerkdag rond het thema ‘Virga Jessefeesten eeuwig jong: processietradities actueel houden’. Het werd een geslaagde dag vol inspiratie en verwondering rond processie-erfgoed. We zijn  dan ook bijzonder dankbaar voor de fijne samenwerking met de partnerorganisaties en de vele vrijwilligers van het Virga Jessecomité.

UITDAGINGEN EN KANSEN VOOR PROCESSIES

In de voormiddag werd het netwerk warm onthaald door het Virga Jessecomité in het Virga Jessecollege. Luc Smeets, voorzitter van het comité, heette ons welkom. Daarna gaven Julie Aerts (PARCUM), Joris Colla (KADOC-KU Leuven) en collega Raf een presentatie over nieuwe dynamieken in het processielandschap. Ze belichtten de uitdagingen, maar ook de kansen, om aan de slag te gaan met processies in een veranderende maatschappelijke context. Raf stond even stil bij verjonging binnen processies. Hoe vind je nieuwe, jonge vrijwilligers en hou je ze aan boord binnen het processiegebeuren? Vervolgens vertelde Luc meer over het participatieve, co-creatieve traject dat voorafging aan deze opperbeste editie van dit zevenjaarlijks feest. Het eerste deel van de dag sloten we af met een exclusieve blik achter de schermen, waarbij we de kostuums, attributen en wagens van dichtbij konden zien.

FEESTELIJK VERSIERDE STRATEN EN HET BEZOEK VAN EEN REUS

Na het presentatiegedeelte genoten we van een aangename lunch (met verse erwtensoep, zoals de Hasseltse traditie voorschrijft!). De namiddag zetten we in met een gegidste wandeltocht door de feestelijk versierde straten van Hasselt. We wandelden langs enkele opmerkelijke bezienswaardigheden rond de Virga Jessefeesten, zoals de Sint-Quintinuskathedraal en Virga Jessebasiliek. Op onze tocht ontmoetten we ook stadsreus Langeman, die zijn thuis in het Stadsmus had verlaten om in het straatbeeld nieuwsgierigen te begroeten. Stilaan zakten we af naar het Kolonel Dusartplein voor de ommegang zelf.

(H)ECHT ZIJN

De Virga Jesseommegang bracht het verhaal van Maria op een verrassende wijze in beeld. Het thema dit jaar was ‘(h)echt zijn’. De Hasselaars combineerden voor deze editie muziek, zang, dans en beeldende kunst om het religieuze verhaal in zeven hoofdstukken te gieten. Het eindresultaat was een prachtige ommegang waar reflectie en samenhorigheid centraal stonden. Na de afloop van de ommegang genoten we van een afsluitend drankje in het Stadsmus, waar we konden napraten over deze geslaagde dag.

BLIK SAMEN MET ONS TERUG

Wil je meer weten over 'Op Handen Gedragen'? Ontdek hier alles over dit netwerk.