De stemmen zijn geteld! Zo werk je samen met het nieuwe gemeentebestuur

Een man en een vrouw die aan het brainstormen zijn

De lokale verkiezingen zijn achter de rug, maar voor erfgoedvrijwilligers begint het werk nu pas. Nu de nieuwe gemeentebesturen hun plannen smeden, is het belangrijk om erfgoed stevig op de agenda te zetten. Als erfgoedvereniging heb je een cruciale rol in het behoud van ons lokaal erfgoed. Maar hoe zorg je ervoor dat het nieuwe bestuur hierbij betrokken geraakt? In dit artikel delen we zeven waardevolle tips.

 

  1. Stel je vereniging en werking voor aan het nieuwe bestuur. Laat ze zien waar jullie samen aan kunnen werken. Denk niet alleen aan wat jullie nodig hebben, maar ook aan wat jullie voor de gemeente kunnen doen. Zorg ervoor dat jullie meepraten als er nieuwe plannen voor de gemeente worden gemaakt.
  2. Neem contact op met de schepen die nu verantwoordelijk is voor erfgoed en stel jezelf voor. Deze persoon is jouw belangrijkste gesprekspartner binnen het bestuur. Is deze persoon nieuw? Help hem of haar kennismaken met het lokale erfgoedveld. Als het een vertrouwd gezicht is, kijk dan samen terug op de vorige samenwerking en bespreek hoe jullie die verder willen vormgeven. Luister ook naar wat de schepen van jullie verwacht.
  3. Denk aan de administratie. Zij vormen de brug tussen de inwoners en het gemeentebestuur. Ook al verandert het bestuur, de administratie blijft. Zorg dat je hen op de hoogte houdt van jullie plannen en gesprekken met het bestuur, want ze spelen een belangrijke rol.
  4. Stel je als betrouwbare gesprekspartner op. Wees open en eerlijk. Als je zowel positieve als negatieve punten in het beleid benoemt, wordt jouw kritische rol omarmd. Heb je kritiek? Laat dan zien hoe het beter kan. Als je oplossingen voorstelt, zal je gesprekspartner sneller openstaan voor jouw plannen.
  5. Ga ervan uit dat het bestuur goede bedoelingen heeft. Politici doen hun werk omdat ze zich willen inzetten voor de samenleving. Jullie hoeven het niet altijd eens te zijn, maar probeer te zoeken naar gemeenschappelijke doelen en waarden. Dat maakt het vaak eenvoudiger om elkaar te vinden.
  6. Netwerken is de sleutel tot succes. Zijn er verenigingen in je buurt met wie je kan samenwerken? Bespreek jullie ideeën samen. Door samen te werken, sta je sterker en heb je meer overtuigingskracht. Bovendien vinden gemeenten het vaak makkelijker om plannen te steunen die bij meerdere thema’s passen.
  7. Op beleid wegen doe je niet alleen. Er zijn veel manieren van beïnvloeding waarbij verschillende talenten kunnen helpen. Of je nu graag spreekt, schrijft, anderen inspireert, of flyers ronddeelt—iedereen kan iets bijdragen. Betrek je hele team en laat samen zien hoe belangrijk je erfgoed is. Dat maakt soms nog meer indruk dan woorden.

Wil je meer te weten komen over hoe je jouw gemeentebestuur betrekt, draagvlak creëert en samenwerkt met andere verenigingen om lokaal erfgoed te beschermen? Op deze pagina vind je verschillende tips en tricks rond lokale beleidsbeïnvloeding.