Het afgelopen jaar is Histories op zoek gegaan naar erfgoedorganisaties die mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie kansen bieden door ze te betrekken bij hun vrijwilligerswerking. We stellen jullie graag voor aan verschillende inspirerende erfgoedorganisaties, waarbij we jullie hopen te inspireren, informeren en vooral enthousiasmeren voor een inclusieve vrijwilligerswerking.
Een goed voorbeeld is het Nationaal Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis. Hier werken zo’n vijftig vrijwilligers mee, ook vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities. Ze ontsluiten online bidprentjes, rouwbrieven, kaarten, kiezerslijsten en nog veel meer.
- Vijftig vrijwilligers zetten bidprentjes, rouwbrieven en kaarten online.
- Sommige vrijwilligers werken in het centrum, anderen van thuis uit.
- Of vrijwilligers autisme hebben, werkloos of in ziekteverlof zijn, maakt geen verschil voor de waardering.
Diverse vrijwilligers, diverse uren, gelijke behandeling
Rik is zelf op brugpensioen. Hij was jarenlang vakbondsafgevaardigde en leerde daardoor om te gaan met verschillende karakters. Hij denkt er haast niet meer bij na en laat de vrijwilligers zelf vrij beslissen wat en hoeveel ze doen. ‘Voor mij zijn ze allemaal gelijk. Dus ik kijk er niet naar of ze maatschappelijk kwetsbaar zijn of niet. Ze komen vrijwilligerswerk doen volgens hun capaciteiten. Is dat maar twee uur, dan is dat maar twee uur. Is dat een hele dag, dan is dat een hele dag. Zijn dat eenvoudige taken, is dat ook goed, die moeten ook gebeuren. De waardering blijft dezelfde.’
Honger naar kennis
Natalia is 56 jaar. Ze komt uit Rusland maar woont al zeventien jaar in Antwerpen en doet al zeven jaar vrijwilligerswerk in verschillende organisaties. Ze was vrijwilliger voor Solidariteit voor het Gezin (nu i-mens), Bibliotheek Permeke, Museum Plantin-Moretus en momenteel zet ze zich in voor het Red Star Line Museum en het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis. Via haar lessen Nederlands kwam ze bij het Red Star Line Museum terecht als onthaalvrijwilliger op drukke dagen.
Met het documentatiecentrum nam ze zelf contact op nadat ze een vacature zag op vrijwilligerswerk.be. Ze helpt mee oude papieren documenten te selecteren, in te scannen en te sorteren. Ze doet vrijwilligerswerk in erfgoedorganisaties omdat ze graag nieuwe dingen leert over geschiedenis en tradities. ‘Ik ben 56 jaar en in deze covid-tijden kan ik geen job vinden door mijn leeftijd. Alleen thuis zitten en niets doen is niet oké voor mij: ik moet iets doen. Daarom werk ik nu als vrijwilliger, en voor mij is het belangrijk dat dat interessant vrijwilligerswerk is.’
Een inclusieve vrijwilligerswerking
- Vrijwilligers op ziekteverlof mogen of kunnen niet altijd veel taken opnemen, want dan moeten ze een paar dagen recupereren. Sinds kort werkt er ook iemand met autisme. Bij vragen of problemen kan het centrum contact opnemen met zijn begeleidster.
- Soms komen vrijwilligers werken in het centrum zelf, anderen zie of hoor je weinig of niet, maar die verzetten thuis bergen werk. Een nieuwe groep zijn mensen die werkloos zijn of in ziekteverlof en die begeleid worden door een vrijwilligerscoach.
- Directeur Rik begeleidde ook al twee stagiaires die nog niet klaar waren met hun secundair onderwijs. Bij een van de twee liep dat niet goed: zij moest afhaken. Maar de samenwerking met de andere liep perfect. ‘Zij scande voor de provincie Brabant de volkstelling van het jaar 04 van de Franse Republiek volledig in en markeerde die digitaal om die bestanden toegankelijk te maken per gemeente en per kanton.’ Bij het documentatiecentrum leerde ze werken met Microsoft Access en Excel. Nu werkt ze op een personeelsdienst waar ze de shifts van werknemers inplant.
www.centrumfamiliegeschiedenis.be