Een vraag over deze databank?
- Heb je interesse om met je instelling mee te participeren aan de databank of heb je extra uitleg nodig bij het gebruik en de bewaargeving van datasets? Meer uitleg vind je via deze video of contacteer Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@histories.be.
Het invulformulier bestaat uit enkele uitvouwbare secties. Lees zorgvuldig elk veld zodat je niets vergeet, enkele velden zijn verplicht in te vullen.
- De eerste categorie is de beschrijving van jouw data. Wat is het? Wie heeft het opgemaakt/verzameld? Hoe kan het gebruikt worden? Op welke trefwoorden kunnen mensen zoeken om deze data terug te vinden? Het is belangrijk dat je een titel en beschrijving geeft die zo volledig mogelijk is, met voldoende informatie, zodat geïnteresseerden direct weten waarover het gaat.
- De tweede categorie gaat meer over de bron of bronnen waarop je data gebaseerd is: uit welk soort bron(nen) je gegevens komen, waar je die bronnen gevonden hebt (in een bepaald archief of binnen je eigen kring,..), maar ook de periode en locatie waarover het handelt.
- In het derde onderdeel worden enkele technische specificaties gevraagd. Wordt uw lijst nog aangevuld? In welk soort bestandsformaat is deze opgeslagen? Is het online beschikbaar? Zo niet, hoe kunnen de gebruikers of onderzoekers de bestanden aanvragen of raadplegen? Zijn daar voorwaarden aan gebonden?
- Tenslotte vragen we ook om jullie contactgegevens. Deze worden niet publiek gemaakt en zijn een manier voor ons om jullie op de hoogte te houden van het project en eventuele vormingen, maar ook om jullie jaarlijks te kunnen contacteren en te vragen of jullie data nog klopt.
- Indien er nog opmerkingen zijn over de data of CoDE-x zelf, kan je die plaatsen in het opmerkingsveld. Daarna lever je het formulier in en worden uw gegevens eerst nog door ons gecontroleerd voordat het online komt te staan in CoDE-x.
Opgelet: Wanneer een verplicht veld niet ingevuld werd, wordt het formulier niet ingeleverd en moet je deze eerst nog aanvullen. Wanneer je dat gedaan hebt, druk je opnieuw op de knop ‘inleveren’ en dan kom je terecht op de bevestigingspagina. Dan bent u klaar! Op deze pagina krijg je ook de mogelijkheid om opnieuw data in te voegen via deze knop
Tip: Wil je meerdere datasets invoeren zonder uw gegevens telkens opnieuw te moeten invullen? Geen zorg! Wanneer je het formulier voor een tweede keer invult, kan je gewoon dubbel klikken op de kleinere velden en je reeds ingevoerde gegevens aanklikken. Zo moet je niet alles opnieuw typen.
Heb je te veel datasets om te registreren en wil je die op een snellere manier invoeren in CoDE-x? Dat is geen probleem! Door via het sjabloon te werken hoeft je niet telkens alle velden in te vullen (zoals ‘auteur’ en ‘contactgegevens’) en verlies je dus ook geen kostbare tijd. Download dit sjabloon, vul het in en stuur het door naar lisa.tijtgat@historiesvzw.be. Het sjabloon wordt eerst nog gecontroleerd voordat de gegevens in CoDE-x beschikbaar zullen zijn.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gegevens correct en consistent worden geregistreerd, omdat dit de kwaliteit van de zoekresultaten in CoDE-x zal beïnvloeden. Om hiermee te helpen hebben we enkele voorbeeldformulieren opgemaakt voor de meest voorkomende soorten brontypes. Kopieer een standaard titel of beschrijving van een dataset, die gebaseerd is op een bepaald type bron. Zo hoef je niet telkens zelf de teksten te verzinnen.
Eenmaal per jaar sturen we een mailtje met de vraag of de geregistreerde gegevens nog kloppen. Indien je jouw informatie op een ander moment wilt veranderen, neem dan contact op met lisa.tijtgat@historiesvzw.be en vermeldt specifiek welke velden je wil aanpassen.
Alle ingevoerde gegevens kan je doorbladeren via het zoekformulier. Onderaan vind je een overzicht van alle ingevoerde data in CoDE-x.
De zoekfunctie stelt je in staat om specifieke gegevens op te zoeken binnen de databank. Je kan zoeken op trefwoorden, locatie of andere filters om uw resultaten te verfijnen. Je kan telkens maar een woord invullen per velden, maar je kan wel zoeken op delen van woorden. Het is een handige manier om snel de informatie te vinden die je nodig hebt. Probeer eerst zo breed mogelijk te zoeken.
Vervolgens krijg je de beschikbare resultaten te zien en kan je doorklikken naar de detailpagina. Onderaan de detailpagina kan je ook doorklikken naar andere detailpagina’s uit de lijst van zoekresultaten. Om terug te keren naar het zoekformulier en verder te zoeken, druk op de knop “TERUG”.