Vrijwilliger in de kijker – Danny Casier

27 februari tot en met 7 maart is het de Week van de Vrijwilliger. Hoog tijd om een aantal vrijwilligers achter de schermen van Histories in beeld te brengen en ze luidkeels te bedanken. Maak kennis met: Danny Casier!

Kun je jezelf kort even voorstellen?  

Mijn naam is Danny Casier, ik ben 58 jaar. Beroepsmatig ben ik IT-er/programmeur. In 2005 ben ik gestart met genealogie. Ik ben toen lid, later medewerker geworden van verschillende heemkundige kringen en Familiekunde Vlaanderen. Ik geef cursussen en workshops stamboomonderzoek voor beginners en gevorderden. Ik heb ook een online toepassing geschreven om Franse republikeinse datums om te zetten. Zelf doe ik onderzoek naar de familie Velle.

Wanneeren waaromben je gestart als vrijwilliger voor MamaMito?  

Sinds maart 2020 ben ik als vrijwilliger begonnen, omdat ze bij Histories overstelpt werden met inschrijvingen voor het MamaMito project konden ze best wat hulp gebruiken. Bij het opzoeken kom je tal van hindernissen tegen en met de ervaring die ik in sommige streken heb, was het leuk om bijvoorbeeld beginners te helpen bij (streekgebonden) hindernissen. Ik vond het bovendien fijn om het team bij te staan met kennis en inzichten en nieuwe mensen te leren kennen. 

Wat deed je als vrijwilliger bij MamaMito?  

Ik gaf advies en assisteerde bij het beantwoorden van vragen van deelnemers via email, tijdens webinars of op de Facebookpagina van Familiekunde Vlaanderen. Ook hielp ik bij het opzoeken of afwerken van voormoederlijnen van deelnemers.  

Van waar je interesse ingenealogie?  

Geen idee, ik voelde al langer een drang om aan genealogie te beginnen. We hadden elk jaar een kleine familiebijeenkomst van de familie Velle, maar die is op een gegeven moment weggevallen na het overlijden van mijn groottante. Nadat mijn laatste grootoom gestorven is ben ik ermee begonnen.   

Hoe was het om vrijwilliger te zijn in tijden van corona?  

Ik vond het een leuk alternatief nu dat ik gesloten documentatiecentra en archieven door corona moet missen.  

Welke ervaringen/anekdotes zullen je bijblijven aan dit vrijwilligerswerk?  

Ik heb ervaring opgedaan in opzoekwerk in andere streken. Bovendien kreeg ik veel waardering van het MamaMito Team. Ik vond het bijvoorbeeld erg gezellig om Dr. Maarten Larmuseau [nvdr: medewerker van Histories en verbonden als prof aan de KU Leuven], bij de sampling te ontmoeten. Iets wat we na corona zeker zullen overdoen! 

Heb je je eigen stamboom onderzocht? Zo ja, heb je intrigerende verwantschappen ontdekt?  

Familiekunde is niet alleen het zoeken van data en verwantschappen. Zij die als doel hebben een verwantschap te vinden met adel of een bekend persoon uit de geschiedenis, zullen meestal teleurgesteld worden. Onze voorouders, hun verwanten en aanverwanten zijn onze geschiedenis. Ze hebben niet alleen de gebeurtenissen ondergaan, maar maakten ook deel uit van de gemeenschap die onze geschiedenis vormde. Door de geschiedenis van de plaats waar de personen woonden te bestuderen, kunnen we zaken vinden die we nooit zouden vinden aan de hand van de reguliere akten. Op deze manier kunnen we de geschiedenis van onze familie samenstellen en opschrijven voor het nageslacht. Door de archieven krijgen sommigen hier en daar een gezicht of vinden we sporen van hen, iets tastbaars. Dat kan van alles zijn: een grafsteen, een kunstwerk, een brief, een foto… Soms zijn er familieverhalen of -geheimen waarvan je het ware verhaal kan achterhalen. Zelf heb ik feiten over mijn voorouders en aanverwanten kunnen achterhalen, veelal bij toeval. Allemaal kippenvelmomenten die je nooit vergeet.