Vrijzinnige initiatierituelen: Lentefeesten

Lentefeesten

In gesprek met Ilan van Camp & Hanne Crauwels

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Dit keer sprak Histories met Ilan van Camp en Hanne Crauwels, die beiden bij Hujo werken. Hujo (Humanistische Jongeren) is een vereniging voor jongeren, waarbij kinderen worden aangespoord om eigenzinnige vrijdenkers te worden. Ilan en Hanne ondersteunen dan ook regelmatig bij lentefeesten. Het lentefeest is in Vlaanderen zeer populair, zeker bij jongeren (en ouders) die geen religieus feest willen om het groeiproces van het kind te vieren. Maar hoe gaat zoiets nou in zijn werk? Waarom zou je een lentefeest doen en wat is de betekenis erachter? We hebben het Ilan en Hanne gevraagd en de antwoorden kun je hieronder lezen.

Kijk ook vooral eens op de website van Hujo, voor meer informatie: www.hujo.be

Ilan van Camp

Hanne Crauwels


Dankjewel voor het gesprek!