Sint-Maarten en Sinterklaas: Gesprek

Sint-Maarten en Sinterklaas

In gesprek met Nele Buys

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Nele Buys is geboren en getogen in Aalst en keek daar als kleine meid ieder jaar al lang voor 11 november uit naar de komst van Sint-Maarten. Jaren later stapte zij in het huwelijksbootje met Mike, die uit Denderleeuw komt. Anders dan Nele kreeg de kleine Mike jaar na jaar Sinterklaas op bezoek, en dat natuurlijk steevast op 6 december. Nele en Mike wonen tegenwoordig in Gent en hebben intussen 2 dochters van 4. Dat maakte LECA enorm benieuwd naar de geversheilige die vandaag aan hun deur klopt.


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in november 2013 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.