Reuzenkleren maken: Gesprek

De kleren maken de reus

In gesprek met Madeleine Limbourg

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Sinds mei 2023 is Ternat een reus rijker. In het gemeentehuis kan je nu reus Pol de Mont gaan bezichtigen, die als een grote broer naast een kleinere reus staat. De reus stelt schrijver en historicus Polydoor ‘Pol’ de Mont voor, een iconische figuur uit de regio die op 15 april 1857 werd geboren in Wambeek. Histories sprak met Madeleine Limbourg die de kledij van de reus heeft gemaakt. Zij vertelde ons hoe het maken van reuzenkleren in zijn werk gaat en waarom dat belangrijk is voor het creëren van een reuzenpersonage.

Het moment waarop de reus gedoopt werd. © Madeleine Limbourg en het Pol de Montgenootschap

Madeleine tijdens het maken van de kledij. © Femke den Hollander


Dankjewel voor het gesprek!

Afbeelding banner © Femke den Hollander


Dit interview werd afgenomen in kader van het project ‘Focus Vakmanschap’.