Reuzenhoofden maken: Gesprek

Sprekende gelijkenis door 3D printing: Reus Hendrik van het Bruegelcomité te Wingene

In gesprek met Katrien Delodder

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

In het West-Vlaamse Wingene dansen de inwoners sinds kort met hun ereburgemeester door de straten. Niet per se met de echte man, maar met een uitvergroting ervan. In 2023 onthulde het Bruegelcomité op hun Bruegelfeesten reus Hendrik, de reuzenversie van ereburgemeester Hendrik Verkest. Reus Hendrik weegt een halve ton, is bijna 4 meter hoog en is enorm beweeglijk. Al sinds de jaren ’50 lopen er reuzen rond in de gemeente. Onder andere Dulle Griet en Pieter Bruegel zijn al decennialang bekende gezichten in het dorp. Maar reus Hendrik is anders dan deze twee. Wat er precies anders is aan de reus, vertelt Katrien Delodder.

Benieuwd naar de andere reuzen in Vlaanderen? Check zeker eens onze groeiende reuzendatabank!

Ontdek de Bruegelfeesten op onze feestendatabank of op de site van het Bruegelcomité.

Het prototype van het hoofd van reus Hendrik.

Het afgewerkte hoofd van reus Hendrik.

De ereburgemeester van Wingene naast zijn reuzenversie.


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in kader van het project ‘Focus Vakmanschap’.