Reuzengemeenschap maken: Gesprek

Een samenkomst van reuzen en reuzenliefhebbers: de Reuzenhappening

In gesprek met erfgoedcel D92

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Op 21 mei 2023 trokken er 49 reuzen en zo’n 4000 reuzenliefhebbers richting Berlare om een reuzenfeest te vieren. Op deze Reuzenhappening vond er een reuzenstoet plaats en konden de bezoekers tal van reuzenworkshops volgen. De erfgoedcel van Dijk92 is de trotse organisator van het geslaagde event. Deze erfgoedcel hecht veel belang aan het uitdragen van het reuzenerfgoed in de brede regio met postcode 92xx. Histories ging Sofie en Michiel van Dijk92 opzoeken in hun bureau in Dendermonde. Ze vertelden er waarom de Reuzenhappening belangrijk is en wat een erfgoedcel kan betekenen voor een reuzengemeenschap.

Ontdek de werking van Dijk92 verder op hun site.

In de grote hal konden jong en oud allerlei reuzenworkshops volgen om zich te verdiepen in het reuzenerfgoed. © Dijk92 en Dirk Wollaert

Via de reuzenhappening hoopt Dijk92 de passie voor de reuzen door te geven, ook aan de jongsten onder ons! © Dijk92 en Johnny Van Bogaert


Dankjewel voor het gesprek!

Afbeelding banner © Dijk92 en Dirk Wollaert


Dit interview werd afgenomen in kader van het project ‘Focus Vakmanschap’.