Reuzen (her)maken: Gesprek

Nijlense reuzen in het nieuw

In gesprek met Bieke Balus en Lieve Cambré

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

De Nijlense reuzenfamilie telt vier reuzen. Na jaren stof vergaren, waagt een groep enthousiastelingen zich aan het opwaarderen van deze grote vrienden. Met de steun van de gemeente Nijlen gaan ze aan de slag en zetten ze in op de restauratie van de reuzen. Daarnaast organiseren ze een groots publieksevenement om de Nijlense reuzen weer in hun glorie te herstellen en ze terug te herintroduceren in de lokale gemeenschap. Bieke Balus en Lieve Cambré lichten toe hoe ze dat hebben aangepakt.


Dankjewel voor het gesprek!

Afbeelding banner © Histories


Dit interview werd afgenomen in kader van het project ‘Focus Vakmanschap’.