Ramadan en Fitr-feest: Vasten

Vasten tijdens de Ramadan 

In gesprek met Assia Azirar

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Sinds 6 juni zijn wereldwijd miljoenen moslims aan het vasten. Dat doen ze een maand lang omdat het Ramadan is. Ook Assia Azirar neemt aan deze vastenperiode deel. Assia is onthaalouder en zelf moeder van twee kinderen. Ze is geboren en getogen in Antwerpen en heeft Marokkaanse roots. Sinds haar huwelijk woont ze al een paar jaar in Sint-Amandsberg bij Gent. Histories mocht bij Assia langs en had met haar een lange babbel over wat de Ramadan voor haar betekent.   

Foto's, in volgorde: Assia Azirar en Ramadankalender © Rebecca Johr, Dadels en melk © Looi, gebedsdienst bij de moskee en familiemaaltijd tijdens Suikerfeest (Houthalen, 2010) © Nick Hannes (in: Volkskunde Vlaanderen, Tradities, Davidsfonds, 2011) 

Interview: Rebecca Johr 

Assia Azirar


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in juni 2016 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.