Holi in Brussel
In gesprek met Dishani Sen
In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.
Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.
Dishani Sen is een 23-jarige student in Leuven. Ze komt uit West-Bengalen, een noordoostelijke deelstaat van India. Onlangs vierde ze het Holi-festival in Brussel. Hoe was het voor haar om dat festival te vieren, zo ver van waar ze opgroeide? Histories sprak met haar en vroeg haar wat ervaringen en inzichten over het festival te delen. Dat heeft tot een mooi gesprek geleid: Je leest het hieronder!
Hallo, ik ben Dishani Sen 23 jaar oud, geboren en getogen in India. Ik woon sinds een jaar in Leuven en over een maand studeer ik af aan de KU Leuven met een masterdiploma.
In India hebben we zoveel festivals en ik hou ervan om alle grote festivals te vieren, maar Durga Pooja betekent veel voor mij en dat ik mis het het meest. Maar er zijn veel mogelijkheden in Brussel om mede-Indiërs te ontmoeten en alle festivals te vieren. Onlangs vierde ik Holi. Ik kwam toevallig het bericht tegen op Facebook over het festival. Het werd georganiseerd door Brussel Mandir in maart en iedereen was uitgenodigd. Er waren veel Indiërs en ook niet-Indiërs om het te vieren. Zelf ben ik er met een vriend uit Bangladesh geweest, die kon ontdekken wat een leuk festival Holi eigenlijk is.
Holi is een festival van kleuren. Het is een vrolijk festival waar iedereen elkaar kleur toewerpt, iets wat ik zo leuk vind aan Holi. Het hele festival was goed georganiseerd. Er waren liedjes, Indiaas eten en veel kleuren. Het beste deel van festivals is wanneer vrienden en familie samenkomen, maar wanneer we het in India vieren, is het extra speciaal vanwege het eten, afgezien van samenkomen. Bij Holi zijn en snoepjes en snacks zoals samosa, Pani puri, etc die het nog specialer maken. In Brussel waren er kraampjes voor al deze lekkernijen en daar werd ik heel vrolijk van. Ik heb mijn thuis voor die korte periode even niet gemist.
Er zijn veel liedjes over Holi in verschillende talen in India. De gemeenschappelijke zin die we allemaal schreeuwen bij het gooien van kleur is "Holi Hai". Ook in Brussel gebruikte iedereen die woorden.
Ik denk dat we thuis dit festival op een ongedwongen manier vieren. We hebben een vrije dag en we gaan uit en hebben plezier. Hier werd het feest niet op de exacte dag gevierd; we vierden het in het weekend na de eigenlijke datum. Dat werd gedaan zodat iedereen mee kon doen en ervan kan genieten. Ook zijn er verschillende manieren waarop Holi in India wordt gevierd, zoals met het gebruik van kleuren met water. In Brussel waren het alleen droge kleuren en dat vond ik erg leuk omdat dat het gevoel gaf dat het voor iedereen veilig was. Er was ook veel planning en logistiek bij betrokken om zo'n festival buiten India te organiseren, zodat dezelfde omgeving kan worden nagebootst. Dankzij al die inspanningen die Brussel Mandir in het festival heeft gestoken, voelde het echt als thuis.
Toen ik de poster zag en van plan was om daarheen te gaan, had ik niet verwacht dat ik er erg van zou genieten. Maar ik heb echt een geweldige tijd gehad. Het voelde bijna alsof ik terug was bij mijn vriend, familie en gewoon een festival in mijn buurt vierde.
Nou, ik denk dat in elke cultuur, waar je ook vandaan komt, wat je land is, een festival een herinnering is aan wie je bent, je cultuur en je wortels. Toen ik opgroede in India waren festivals daar automatisch een onderdeel van. Na deze festivals zo lang te hebben gevierd en op een plek te komen waar je dat niet kunt, voel je je losgekoppeld en alleen. Daarom is het vieren van festivals ver van huis een verbinding met je identiteit.
Ik ga binnenkort aan mijn nieuwe job in Antwerpen beginnen. In België zou ik graag nog Durga Pooja vieren. Het is een festival uit het westen van India, waar ik vandaan kom. Het is een heel groot festival en ik zou teleurgesteld zijn als ik het niet kon vieren. Het gaat in oktober gebeuren en ik kijk er nu al naar uit.
Dankjewel voor het gesprek!