Feestcultuur: Gulden Eifeesten in Kruishoutem

Gulden Eifeesten in Kruishoutem

In gesprek met Laurent Torck

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Binnenkort is Kruishoutem weer helemaal in de ban van het ei. Sinds 1955 worden er tijdens het paasweekend Gulden Eifeesten georganiseerd. Die zijn inmiddels uitgegroeid tot een vijfdaags evenement. Vooral de eierworp is bijzonder populair. Achthonderd eieren worden aan kleine parachuutjes naar beneden geworpen waar talloze mensen hen staan op te wachten. Hoewel er tijdens de feesten honderden medewerkers actief zijn, berust de organisatie van de feesten op slechts enkele schouders. Het Gulden Eicomité vzw heeft een twintigtal leden, die zeven maanden per jaar intensief bijeenkomen om de volgende feesten te plannen. Een van hen is Laurent Torck, erevoorzitter en gedreven verteller, die we met plezier aan het woord laten over zijn jarenlange inzet en engagement.

Laurent Torck


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in maart 2012 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.